Är jag medskyldig till hans otrohet?

NYHETER

Fråga: Hej Fredrik! Jag är singel sedan 8 månader tillbaka och trivs bra med det. Nyligen så var jag och hälsade på ett ex till mig. Vi har inte träffats på 1,5 år, vi bor i olika städer. Han har sedan en tid tillbaka en ny flickvän osv. men vi har haft kontakten under hela tiden ändå. När jag hälsade på så hade vi sex (hon var bortrest) och det var han som tog första steget till sex och jag sa till honom att jag ville inte att han skulle göra ngt som han skulle ångra senare men han sa att det var det här han ville och att han tänkte ofta på mig. Så ska jag ses som ”medbrottsling” eller ligger allt ansvar på honom? Jag är ju singel jag var inte otrogen mot någon... Tacksam för svar.

Singelkillen svarar: Jag tvivlar på att du var svårövertalad. Du slängde ur dig den obligatoriska frasen om att du inte ville att han skulle göra något som han skulle ångra. Sedan placerade du glatt din lekamen mellan exets och hans flickväns solkiga lakan.

För att en person ska kunna vara otrogen krävs att han har någon att vara otrogen med. I det avseendet är du en medbrottsling. Du har möjliggjort för ditt ex, som tycks vara en så kallad ”ful fisk”, att vara otrogen. Man kan jämföra det med en person som köper stulna varor. En girig människa som hungrigt tuggar i sig av förbjuden frukt.

Å andra sidan är ditt brott ringa i förhållande till din expojkväns övertramp. Du är ju trots allt singel. Det är han som bär det yttersta ansvaret. Jag tycker ändå att du ska tänka på den gyllene regeln. Skulle du själv uppskatta om någon annan kvinna hade genomfört diverse samlag med din pojkvän under tiden ni var tillsammans? Om ingen skulle acceptera att ha sex med upptagna personer skulle vi inte ha någon otrohet i världen.