24-åringen sökte vård samma dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Timmar före dådet vägrades han hjälp

1 av 2 | Foto: JAN JOHANNESSEN
DEN 11 SEPTEMBER Mordet på Anna Lindh chockade en hel nation. Samma dag som hon attackerades på varuhuset NK sökte den nu misstänkte 24-åringen vård på psykakuten. Han fick ingen hjälp.

24-åringen sökte psykhjälp bara några timmar innan Anna Lindh mördades på NK.

Men han nekades vård.

Det säger en person med insyn i utredningen.

Enligt Aftonbladets källa ska mannen ha mått mycket dåligt dagarna före överfallet på utrikesministern.

På morgonen den 10 september ska 24-åringens psykiska hälsa ha varit så dålig att han sökte sig till en psykakut, där han dock bedömdes vara för frisk för att bli inlagd.

Några timmar senare överfölls Anna Lindh på varuhuset NK.

Okänd psykakut

24-åringen har själv berättat för människor i sin omgivning att han sökte hjälp och uppgifterna finns i dag i polisens omfattande utredning.

Men enligt uppgift vet polisen ännu inte till vilken psykakut han ska ha vänt sig.

Utredarna har kartlagt hur 24-åringen rört sig efter mordet och vet i dag att han i flera dagar gömde sig hos ett ungt par i deras lägenhet i Solna.

Men hans psykiska problem förvärrades och till slut stod inte paret ut längre. De kontaktade polisen som kom dit strax efter midnatt den 17 september.

Poliserna Fredrik Kramp och Ulf Kjellstrand skjutsade mannen till psykakuten på S:t Görans sjukhus där de lämnade honom.

- Vid frivilliga transporter till psykakuten släpper vi bara av personen, sedan låter vi proffsen ta över. Vi har ingen aning om vad som hände med 24-åringen sedan, säger Fredrik Kramp.

Kände inte igen honom

Under bilfärden satt 24-åringen tyst och tittade ned i golvet. Det enda han sa var "jag vill åka till psyket".

Poliserna gjorde ingen koppling till mordet på Anna Lindh. De enda bilder de hade sett på den misstänkte mördaren var bilderna från NK och på den 35-åring som tidigare satt anhållen.

24-åringen var vid den tidpunkten ännu inte misstänkt.

Fredrik Kramp säger att han och kollegan inte hade en chans att koppla ihop mannen i bilen med NK-mannen, som hade halvlångt hår och en keps med skärm som dolde stora delar av ansiktet.

- Mannen vi hade i bilen var normalt klädd och kortklippt, säger Fredrik Kramp.

24-åringen fick enligt Svenska Dagbladet inte stanna på S:t Görans sjukhus på grund av platsbrist.

Oisín Cantwell

Publicerad: