Hotbild mot Mehdi Ghezali

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-12

Det finns en hotbild mot Mehdi Ghezali, svensken som frigetts från Guantánamobasen på Kuba. Därför lever han på hemlig ort.

Det uppger Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.

Mehdi Ghezali.

– Efter uppgifter i medier om hur mycket det kostade att flyga hem honom har vi fått mycket hatiska brev. Därför har säkerhetspolisen kopplats in och han har nu ett visst skydd, säger Hultén.

– Det är ingenting som vi känner till, säger vakthavande på säkerhetspolisen.

Ghezalis advokat Peter Althin tycker att Ghezali ska vända sig till amerikansk domstol för att få skadestånd för de år han satt som fånge på Guantánamobasen. Då behövs en amerikansk advokat och pengar för att driva en skadeståndsprocess i USA. Althin antydde att han tycker svenska staten ska vara med och betala.

– Hur väcka talan i USA – med bistånd från den svenska regeringen? var Althins retoriska fråga när han på måndagen intervjuades i Sveriges Radio P1:s program Studio Ett.

Althin kan också tänka sig att driva processen gemensamt med andra länder vars medborgare suttit fångar på Guantánamobasen.

I andra hand kan Althin tänka sig att svenska staten betalar ett skadestånd ex gratia (av nåd) till Ghezali, ett slags ersättning för hans umbäranden.

Althin ville inte ta åt sig äran för att ha fått Ghezali frigiven men han sade att han och Guantánamogruppen ”legat på som en eldkvast i baken på regeringen och UD” för att få staten att agera.

TT