Pojkarna tvingades äta spyor

NYHETER

Kvinnlig frälsningssoldat plågade väninnans två barn under flera år

1 av 3 | Foto: Utedasset skulle skrubbas vintertid.

De två pojkarna pryglades dagligen och tvingades äta sina egna spyor.

Den kvinnliga frälsningssoldaten motiverade misshandeln med bibelord.

- Jag tvingades äta hästskit. Jag tordes inte neka, berättar en av pojkarna i förhör.

På måndag är det dags igen - för ännu en rättegång i Uppsala tingsrätt om ett våldsdrama med klart religiösa drag.

En 41-årig kvinna som säger sig vara frälsningssoldat är åtalad för att i flera år ha torterat två pojkar och deras mamma.

Den utsatta kvinnan och hennes två söner, i dag 16 och 17 år gamla, kom 1994 till Uppsala från Danmark. Hon hade ett trasigt förflutet och sökte sig till bibelskolan Arken i Upplands Bro norr om Stockholm.

Där lärde hon känna frälsningssoldaten och blev smickrad över att en så "snygg, välklädd och välskött" människa ville umgås med henne.

I åtta år flyttade de runt mellan olika gårdar i Uppland där de hade hästar och andra djur.

Gick lös med ridpiska

1996 började terrorn, enligt åklagaren. Ofta band 41-åringen fast sitt offer, exempelvis i ett träd eller i en säng, och gick sedan lös med ridpiskan eller ett hundkoppel.

Den yngsta av pojkarna beord-rades att städa ett utedass naken mitt i vintern. Frälsningssoldaten anklagas också för att ha tvingat pojken att äta hästbajs - när han städat spiltan slarvigt. När pojkarna kräktes tvingades de äta upp spyorna.

Straff i "kristen anda"

Även deras mor blev enligt åtalet misshandlad. Bestraffningen skedde i "kristen anda" och motiverades med citat ut bibeln.

Frälsningssoldaten nekar till samtliga 17 åtalspunkter och säger att kvinnan och hennes söner hittat på allt för att hämnas.

En stor del av bevisningen i målet består av de inblandades egna berättelser och deras trovärdighet kommer att bli avgörande för utgången.

Att övergreppen inte anmälts tidigare beror, enligt kvinnan, på att hon var livrädd för 41-åringen.

Jens Kärrman