Nya blodspår i flickmordsutredning

NYHETER

Kristianstad

Blodfynd från den mordmisstänkte 52-åringens stuga kommer varken från tioåriga Helén Nilsson eller den mördade 26-åriga Malmökvinnan. Enligt Kvällsposten rör det sig om en så stor mängd blod att mordutredarna drar slutsatsen att det kan komma från ett tredje offer.

De analyssvar som kom i onsdags från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) skulle enligt Norra Skåne också knyta den mördade 26-åriga kvinnan till 52-åringens stuga. Analyssvaren skulle, enligt tidningen, vara olika, säkrade spår från henne.

Kvinnan hittades mördad den 4 augusti 1989 på en rastplats mellan Finja och Hörja i Skåne, fem månader efter mordet på den tioåriga Hörbyflickan Helén Nilsson.

– Jag har inga kommentarer om detta. Det får stå för tidningarna själva, säger chefsåklagare Pär Andersson till TT.

Enligt chefsåklagaren har 52-åringen inte delgivits några nya brottsmisstankar. Han är alltjämt häktad för människorov, grov våldtäkt och mord på Hörbyflickan.

Inga nya förhör är heller enligt chefsåklagaren planerade att hållas med 52-åringen under fredagen eller i helgen. Utredningen går vidare med fortsatta vittnesförhör.

– Vi kommer att kontrollera de uppgifter som kommer fram med den häktade 52-åringen, säger Bo Widell, polisens talesman i Kristianstad.

Mordutredarna har nu flyttat högst upp i polishuset i Kristianstad. De sitter i de lokaler som säkerhetspolisen, Säpo, hade fram till länssammanslagningen i Skåne, skriver Kristianstadsbladet. Bo Widell förnekar att det handlar om en åtgärd för att minimera risken för att uppgifter från utredningen läcker ut till medierna.

– Anledningen är helt enkelt trångboddhet. Tidigare satt utredarna utspridda i olika rum där det var ledigt för att andra gått på semester. Detta är egentligen trafikpolisens blivande lokaler, men eftersom de var tomma så slipper utredarna sitta spridda på olika våningar, säger Bo Widell.

Tidigare artiklar:

Annette Cedergren/TT