"Kristna och judar ska dö"

Svenska nätsajter hyllar Usama bin Ladin och uppmanar till terrorism

1 av 5
ombytta roller Omislam.com hyllar Usama bin Ladin och kaparna från World Trade Center. På samma sajt efterlyses George W Bush, Tony Blair och Ariel Sharon som terrorister.

Flera svenska nätsajter uppmanar till terrorism, att döda judar och att lära barn skjuta.

Det kan Aftonbladet i dag avslöja.

Vilka som står bakom hemsidorna är hemligt.

En av sidorna har kopplingar till skobombaren Richard Reids moské i London.

Säpo säger att sidorna kan vara en inkörsport till terrorism men att de inte går att stänga så länge budkapet inte är direkt brottsligt.

Aftonbladets Wolfgang Hansson och Salam Karam har granskat hemsidorna och försökt kartlägga människorna bakom dem.

Två muslimska nätsajter i Sverige stöder terrorism.

Hemsidorna uppmanar till jihad, heligt krig.

Usama bin Ladin och flygplanskaparna i USA glorifieras.

Självmordsbombare hyllas.

Judar är hatobjekt.

Föräldrar uppmanas att lära sina barn skjuta.

- De kan fungera som rekryteringsbas till terrorism men det räcker inte för att stänga sidorna, säger Säpo.

Anhängarna bakom en av sidorna kallar sig Supporters of sharia in Sweden, SoS. De utgör en svensk gren av en organisation ledd av Abu Hamza, en muslimsk präst med säte i London. Han greps nyligen av den brittiska polisen misstänkt för samröre med al-Qaida. Han har sedan länge begärts utlämnad av USA.

Moskén i Finsbury i London där Abu Hamza predikade innan han blev portad för över ett år sedan frekventerades också av den så kallade skobombaren Richard Reid. Han försökte spränga ett Air France-plan i luften på väg till USA.

Sharia är en mycket strikt muslimsk lag som tillämpades av talibanerna i Afghanistan. Tjuvar får händer eller fötter avhuggna. Kvinnor piskas om de varit otrogna.

Uppmanar till heligt krig

På sajten ansarshariah uppmanar SoS till heligt krig, jihad.

- Jihad är en obligatorisk plikt i islam för varje muslim och han som försöker fly från denna plikt dör med en av egenskaperna hos en hycklare.

På den andra nätsajten omislam hyllas talibanerna och Usama bin Ladin.

Under rubriken "Hjältar" finns bilder på de 19 flygkaparna från september 2001, Usama bin Ladin och tjetjenska terrorledare. Som efterlysta presenteras bland andra George W Bush, Tony Blair och Ariel Sharon.

I en engelsk artikel på nätsajten uppmanas kvinnor att berätta sagor för barnen om mujaheedin (de heliga krigarna).

"Lär barnen skjuta med leksaksvapen. Spela militära spel på ett roligt sätt som gör barnen intresserade. Köp militärböcker till dem."

Judehat förekommer frekvent på omislam.com.

"Allah har beordrat muslimerna att strida mot judar och kristna. Fånga dem och binda dem. Slå dem och döda dem".

De som står bakom hatsidorna har gjort sitt bästa för att dölja sin identitet.

På omislams startsida uppges en grupp "konvertiter" ligga bakom, det vill säga svenskar som konverterat till islam. Inga namn nämns.

Går inte att spåra

Ansarshariah ligger på det så kallade webbhotellet geocities och går inte att spåra. Omislam har en postboxadress i Stockholm och ligger på ett tyskt webbhotell. En så kallad domänsökning säger inget om vare sig kontaktperson eller telefonnummer.

Säpo "skannar av" hemsidor i den mån de hinner med.

- Det är ingen prioriterad verksamhet, säger kommissarie Margareta Linderoth. Hemsidorna är många och de byter ofta identitet.

Att stänga en hemsida är mycket svårt. Står deras server inte i Sverige är det så gott som omöjligt.

- Självklart är det inte bra att sajterna finns men att stödja terrorism tankemässigt är inte olagligt. Materialet på hemsidan måste vara i juridisk mening brottsligt för att vi ska kunna agera.

Säpo känner till de båda sajterna Aftonbladet granskat men är tveksamma till om de är brottsliga i juridisk mening.

- Vi tror det finns många muslimer som tycker så här men därifrån till att bli klassad som terrorist är steget långt.

Kan rekrytera terrorister

Margareta Linderoth, chef för Säpos enhet kontraterrorism, håller med om att hemsidorna kan fungera som rekryteringsbas för terrorism.

- Vi är en del av Europa och kan inte stå utanför terrorhotet som svävar över kontinenten. Men vi kan inte se att det finns några konkreta hot mot Sverige.

Kan Sverige i stället ha tilldelats rollen som bas för terrorverksamhet som utförs utanför landet?

- Jag är inte så säker på att Sverige är "safe-haven" längre. Det är inte lika lätt att komma in i Sverige längre. Det finns inte så många ställen att gömma sig på i ett så kontrollerande samhälle som Sverige.

Den största muslimska ungdomsorganisationen i landet, Sveriges unga muslimer, känner vagt till nätsajterna men säger sig inte veta vilka som står bakom.

- Vi kan inte riktigt nå de ungdomarna, säger Max Dahlström, förbundssekreterare i organisationen.

- Det är inte lönt att propagera mot dem. Snarare är vi rädda för att ge dem för mycket uppmärksamhet. Ännu är det inte i Sverige som i England och Frankrike. Men det kan bli.

Är ni inte rädda att sidorna kan fungera som rekryteringsbas för terrorism?

- Jag hoppas inte det, säger Mehmet Kaplan, presstalesman för Unga muslimer. Fram till idag finns inga tecken som tyder på det.

Abd al-Haqq Kielan är imam i moskén i Eskilstuna och ordförande i Svenska islamiska församlingarna. Han möter ibland unga muslimer med extrema åsikter.

- De dyker upp på en del möten och går på folk. Ställer de till bråk brukar vi avvisa dem.

100 extremister

- De ger islam dåligt rykte i Sverige. Självbelåtna och aggressiva. Även vanliga muslimer upplever dem som ett hot.

Precis som övriga muslimska företrädare Aftonbladet talat med känner Kielan inte till vilka personerna är.

- Jag känner igen några av dem men vet inte vad de heter.

Han uppskattar att det finns max hundra muslimer i Sverige med extremistiska åsikter. Andra experter Aftonbladet talat med har svårt att ange siffror.

En sak är gemensamt för de radikala muslimerna.

Nästan alla är unga.

- Jag kallar dem revolutionsromantiker, säger Jonas Otterbäck som forskar på islam vid Malmö högskola. Unga killar som om fem år förmodligen skäms för vad de lagt ut på sina sidor.

Han tycker att omislam.com och ansarshariah är motsvarigheter till Vit makt-sidorna.

- Det är samma klientel. Ungdomar som söker en identitet. De har målat in sig i ett hörn där de ser sig som i ett krig mot hela världen.

Bilden bekräftas av Anne Sofie Roald, forskare vid Malmö högskola och konvertit till islam.

- Det handlar om en liten grupp muslimer. Men väldigt aktiva. Mycket mer aktiva än vanliga "moderata" muslimer.

Anne Sofie Roald menar också att bland många muslimer i Sverige som dras till islamisk extremism hittar man svenskar som har konverterat till islam.

Under de första åren brukar konvertiten uppleva en känsla av revolutionsromantik. För att bygga upp en ny identitet tar konvertiten avstånd från det han eller hon var för.

"Konvertit är mer extrem"

- Allt i den nya religionen är rätt och riktigt för denne. Allt annat är fel. Konvertiten blir därför mycket mer extrem. En välkänd mekanism som inte bara gäller folk som konverterar till islam, säger Anne Sofie Roald.

Vanligtvis brukar konvertiterna med tiden, och allteftersom de upptäcker att den nya religionen inte är så "perfekt" som de trodde, övergå att bli mer moderata.

Så skriver de på hatsajterna

Wolfgang Hansson