Varannan närbutik säljer svartsprit

NYHETER

Lätt för ungdomar få tag i alkohol i Malmö

Varannan närbutik i Malmö säljer smuggelsprit under disken till kunderna. Det uppger polisen i Skåne, enligt Sveriges Radios Ekot.

Den här möjligheten har funnits under flera år.

– Det är väldigt vanligt, vi får tips hela tiden, säger Thomas Albinson som är chef för spaningsroteln vid polisen i Malmö, till aftonbladet.se.

Ungdomar som vill ha tag i billig sprit har inga problem i Malmö. Många av närbutikerna har svartsprit på lagret, som de säljer till halva priset jämfört med Systembolaget. Här kan man handla, oavsett ålder.

Dessutom finns spritbussarna från Polen, som någon gång i veckan kommer till stan, fullastad med billig polsk sprit. De stannar till på en parkeringsplats i Malmö, och kunderna kan handla direkt från bussen.

– Det är inte så vanligt att ungdomar handlar från bussarna, det gör de oftare via privatpersoner, säger Thomas Albinson.

Lämnar beställning per telefon

Ett telefonnummer sprids ryktesvägen bland ungdomarna. Genom ett samtal kan de lämna en beställning, och någon dag senare levereras svartspriten direkt av privatpersonen till beställaren. Och leverantören har ofta ett stort lager hemma.

– Vi gjorde ett tillslag mot en sådan privatperson, berättar Thomas Albinson. Han hade precis lastat ur spriten som han hade handlat i Tyskland, och åkte iväg för att göra en leverans. När vi kom dit hade han 15 flak öl, 40–50 flaskor vin, och lika mycket sprit hemma.

Beslagtar spriten

Den vanligaste påföljden för den som blir avslöjad är böter. Men spritlagret beslagtas, så den ekonomiska förlusten för personen kan bli stor.

När det gäller närbutikerna är det svårare. Det är inte olagligt att ha ett spritlager, så det är först om polisen tar handlaren på bar gärning, som spriten kan beslagtas.

Skulle dessa tre leveransvägar strypas, återstår svartklubbarna i Malmö. Även där säljs svartsprit till ungdomar.

Inga krav

Det krävs inga speciella tillstånd för att öppna en närbutik, förutsatt att man inte säljer färdigmat.

Om den blivande butiksägaren tänker ägna sig åt livsmedelsförsäljning, annat än förpackade livsmedel, krävs tillstånd från kommunens miljö- och hälsoskyddskontor. Annars är det fritt fram, om man har ett företag och tillgång till lokal, enligt branschorganisationen spel- och servicehandlarnas riksförbund, som organiserar bland annat närbutiker.

– Vem som helst kan öppna en butik, säger organisationens vd Bengt Hedlund.

Själv säger han sig bli chockad över uppgifterna om den olagliga svartspritförsäljningen i närbutikerna.

– De som sysslar med sånt här är skrupelfria, och sätter kanske inte moralen så högt när det gäller annat heller, gissar han.

För branschen gäller bara att ställa höga krav, och utesluta handlare som har avslöjats med olagliga affärer. Det är en fråga han tänker ta upp på nästa styrelsemöte.

Men att sprithandeln har utvecklats på det här sättet beror på den höga alkoholskatten, anser han.

– Om man sänker skatten blir inte det här intressant. När Sverige står ensamt, och länder runt omkring har en annan syn, då blir det svårt, säger han.

Läs mer:

Tidigare artiklar:

Karin Klarström