Nya dödshot mot gisslan i Irak

Foto: Irakiska grupper riktade dödshot mot gisslan av flera olika nationaliteter. I en videoinspelning från Irakiska Mujahedins dödspatrull sågs en kidnapparna sikta med automatkarbin mot en orangeklädd indier.
NYHETER

Bagdad

Gisslan av skilda nationaliteter hotades på torsdagen till livet av olika irakiska grupper – samma dag som brittiska utrikesutskottet slog fast att USA-alliansens misslyckande att införa lag och ordning i Irak har fått ödesdigra konsekvenser.

En terrorgrupp som kallar sig Irakiska Mujahedins dödspatrull är den senaste i raden att leverera dödshot mot en gisslan. Gruppen har enligt ett videoband kidnappat fyra jordanier i Irak, och de kräver ett slut på Jordaniens stöd för ”USA:s ockupationsstyrkor”, rapporterade AFP.

Fler krav

Också den grupp som håller sju lastbilschaufförer – tre indier, tre kenyaner och en egyptier – fångna hotade på torsdagen i en videoinspelning att mörda en fånge om inte chaufförernas kuwaitiska företag lämnar Irak.

En av kidnapparna sågs på videobandet sikta med automatkarbin på en orangeklädd indier som föreföll skräckslagen.

– Om ingen hör av sig till oss kommer en i gisslan att mördas fredag den 30 juli klockan 19, sade en röst på bandet.

Kidnappargrupper i Irak har flera gånger klätt sina fångar i orange innan de mördat dem. Plaggen påminner om fångdräkterna på den amerikanska Guantánamo-basen.

Dyster bild

Och brittiska underhusets utrikesutskott tecknade en svart bild av läget i Irak när en ny rapport om kriget mot terrorismen lades fram på torsdagen.

– Vi drar som slutsats att våldet i Irak kommer från ett antal olika källor, inklusive medlemmar av den förra regimen, lokala islamister, kriminella grupper och al-Qaida, sade utskottet.

”Alliansens misslyckande med att införa lag och ordning i delar av Irak har skapat ett vakuum som kriminella grupper och milis” har utnyttjat, hette det i rapporten.

Muslimsk styrka

För att stävja våldet har Saudiarabien föreslagit att en ny styrka med muslimska soldater sänds till Irak och flera länder ska ha tillfrågats. Irakiska ledare, USA:s utrikesminister Colin Powell och FN har deltagit i överläggningar, och förslaget mottogs positivt.

– Jag uppmanar ledare för muslimska länder och arabländer att sluta leden, sade Iraks premiärminister Iyad Allawi på torsdagen.

Men nya hot lät inte vänta på sig.

”Vi kommer inte att förbli tysta om soldater sänds till Irak från arabiska eller muslimska länder”, hette det i ett uttalande på internet från en militant islamistisk grupp.

Framtidsmöte

Samtidigt senarelades en stor framtidskonferens som skulle ha inletts i Bagdad på lördag, efter påtryckningar från FN, som anser att det behövs mer tid för förberedelser. Flera villkor ska ha knutits till uppskovet, bland annat att FN ger upp sin pådrivande roll och blir mer rådgivande, samt att världsorganisationen placerar en hög företrädare i Irak.

Framtidsmötet väntas samla ett tusental irakier från hela landet och har väckt farhågor kring säkerheten – understrukna av de pågående hoten och kidnappningarna, och av onsdagens blodiga självmordsattentat norr om Bagdad där minst 70 människor dödades.

TT-Reuters