HD sänker straffet för hiv-smittad man

Publicerad:
Uppdaterad:

Döms till fängelse för oskyddat sex

Den 28-årige stockholmaren var hivsmittad. Ändå hade han oskyddat sex med tio andra män, utan att berätta om smittan. Han dömdes i tingsrätten och hovrätten till fyra respektive tre års fängelse. På tisdagen sänkte Högsta domstolen straffet till ett års fängelse.

I tingsrätten och hovrätten dömdes han för försök till grov misshandel, men Högsta domstolen dömer honom för framkallande av fara för annan.

Dessutom ska mannen betala skadestånd på mellan 8 000 och 30 000 kronor till nio av de tio männen. Den tionde mannen kände till smittorisken och därför ställs 28-åringen inte till svars för det.

Över 200 samlag

Mellan åren 1999 och 2003 hade den nu 28-årige stockholmaren oskyddat sex med tio personer vid ungefär 200 olika tillfällen. Ingen av de tio männen har dock blivit smittade.

I rättegången hävdade den åtalade 28-åringen att hans virusnivåer ligger på en låg nivå, eftersom han under många år har tagit bromsmediciner. Högsta domstolen har tagit del av ett intyg som säger att mannens virus inte har kunnat spåras vid tio olika provtagningar under perioden 1998–2002. Därefter har mannen avbrutit medicineringen, och tre andra tester visar då att virusmängden har ökat något.

Har inte haft uppsåt

Enligt HD har inte 28-åringen haft uppsåt att smitta någon av männen med hiv, och kan därför inte dömas för försök till grov misshandel.

28-åringens advokat Henrik Olsson Lilja tycker domen är intressant.

– När det gäller just hiv-smitta så har man ju sedan början av 90-talet sett ganska strängt på att ha hiv och att ha samlag, men de här bromsmedicinerna som kom 1996 har gjort att risken för smitta är mycket mindre. Detta ger en återverkning just när det gäller påföljd här, säger han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Bra, tycker RFSL

Sören Andersson, ordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, är nöjd med HD:s dom.

– Man kan inte lägga allt ansvar på den som är hivsmittad, säger han. Det som är positivt med den här domen är att kanske fler tänker på att skydda sig.

RFSL är emot flera delar av den svenska smittskyddslagen, bland annat den som säger att den hiv-smittade är skyldig att informera sin sexpartner om sin hiv-status.

– Det är ett ansvar alla borde dela, säger han. Smittskyddslagen invaggar människor i en falsk trygghet.

Ny lag: Läkare får ”skvallra”

I onsdags förra veckan klubbade riksdagen igenom en ny smittskyddslag, och i den är fortfarande den hivsmittade skyldig att informera. Om man medvetet struntar i det kan personen i fråga tvångsisoleras.

Nytt i lagen är att en smittskyddsläkare får berätta för den smittades sambo, eller annan nära anhörig, att personen bär på smittan. Det har tidigare inte varit tillåtet. Den nya lagen börjar gälla den 1 juli i år.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Karin Klarström

Publicerad: