GW: Pappan är oskyldigt dömd

avZendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Polisprofessorn till attack mot polisutredning

1 av 3 | Foto: MAGNUS WENNMAN
DÖMD TILL ÅTTA ÅR Den 46-årige småbarnspappan dömdes för grov misshandel och sexbrott mot sin unga dotter. Till grund för domen låg en rad berättelser från flickan. Historier som verifierades av en 55-årig man som uppgav sig vara psykoterapeut.

- Det är häpnadsväckande att polis och åklagare är så naiva och kan göra så utomordentligt usla förundersökningar, säger han.

Nu har nya och hittills okända uppgifter kommit fram. Uppgifterna kom aldrig fram i hovrätten, när pappan dömdes förra året och nu har riksåklagaren, RÅ, inlett en internutredning om eventuellt tjänstefel mot åklagaren.

Dottern berättade för polisen hur hon i slutet av 90-talet lockades att följa med till ett hus och bevittnade ett ritualmord på en liten flicka. Hon namngav en kvinnlig mördare: Jessica.

Den teckning hon sedan ritade på mördaren påminner mycket om flickans egen mamma.

Hemlig utredning

Polisen bad om hjälp av rikskriminalen, som till slut ansåg att förundersökningen borde läggas ner.

Men enligt uppgift fortsätter utredningen om ritualmordet i hemlighet och det får Leif GW att reagera. Han är övertygad om att det handlar om påhittade historier och om personer som inte finns.

- Det är märkligt att det här får förekomma i dagens Sverige, säger han.

- Här finns en risk att det leder till stora rättsförluster och att oskyldiga människor hamnar i fängelset.

Aftonbladet träffade i går den 46-årige pappan. Han vill träda fram och berätta allt, men av hänsyn till hans barn väljer Aftonbladet att visa honom som anonym i hans cell.

Leif GW Persson har gått igenom hela förundersökningsmaterialet och menar att polisen har lagt ner ett stort jobb för att kolla flickans berättelse.

- Den går inte att belägga på någon punkt. Ingenting stämmer, säger Leif GW Persson.

- Personerna som förekommer i den här historien existerar inte. Jessica till exempel finns inte i verkligheten.

Alla platser där dom sexuella övergreppen ska ha skett finns inte heller.

Leif GW Persson är övertygad om att flickan har påverkats av den falska terapeuten - och att hennes pappa är oskyldigt dömd.

- Det hon berättar är påtagligt likt dom historier som finns i Torey Haydens böcker. Flickan har upplevt samma saker som Haydens romanfigurer.

Boken "Spökflickan"

- Någon har väl stuckit boken Spökflickan i händerna på henne.

Advokat Thomas Olsson berättar och en rad inblandade kommenterar fallet i kväll i "Uppdrag granskning" i SVT 1.

Själv pekar Olsson på flera märkliga saker som nu har kommit fram:

Åklagarna har undanhållit material, bland annat flickans berättelse om att hon skulle ha träffat en kvinna som heter Jessica i Västervik 1999.

Jessica är nu identifierad som flickans mamma och polisen kan kontrollera uppgifter som flickan har lämnat. Om uppgifterna om Jessica inte stämmer, så faller hela berättelsen.

Flickans berättelse om ritualmordet kastar tvivel över hennes trovärdighet.

Detta har hänt

Publicerad: