Mordet på Anna Lindh

25-åringen har erkänt Lindh-mordet

NYHETER

Inget politiskt motiv till dådet

Efter drygt tre månader i häkte har Mijailo Mijailovic, 25, erkänt att han knivhögg utrikesminister Anna Lindh till döds.

I går kväll gav han en detaljerad redogörelse av vad som hände.

– Han har erkänt själva gärningen men inte tagit ställning till brottsrubriceringen, säger hans försvarare, advokat Peter Althin.

Förhöret hölls efter att Peter Althin och hans klient ingående diskuterat förundersökningen och bevisningen, och är den enda komplettering som försvaret begärt av utredningen

Mijailo Mijailovic har ännu inte gett något motiv till dådet:

– Han har berättat att det var han som attackerade Anna Lindh och att det inte fanns något politiskt motiv eller någon planering, säger Peter Althin till aftonbladet.se.

Var det en impulshandling?

– Ja, det var inte planerat.

Under det drygt timslånga förhöret lämnade Mijailovic en detaljerad berättelse över händelserna den 10 september och vad han gjorde dagarna därefter.

Rättegång redan den 14 januari

Utöver det redan hållna förhöret kommer inga nya kompletterade åtgärder att begäras till förundersökningen.

Enligt planerna skulle åtalet väckas den 12 januari. Rättegången skulle därmed inledas i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt senast den 19 januari.

Men efter erkännandet kan rättegången komma att inledas tidigare, redan den 14 januari, och avslutas veckan därpå.

– Mijailovics erkännande innebär att huvudförhandlingen blir kortare än beräknat. Åklagarna behöver nu inte lägga fram all bevisning för rätten, säger chefsrådman Göran Nilsson vid Stockholms tingsrätt till TT.

Undersöks efter rättegången

Han tror inte att Mijailovic kommer att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning före rättegången.

Det är Göran Nilsson själv som beslutar om en rättspsykiatrisk undersökning.

– Jag prövar frågan först om advokat Peter Althin eller åklagarna lämnar in en begäran om rättspsykiatrisk undersökning. För egen del ser jag ingen orsak att nu begära en sådan undersökning, säger Göran Nilsson.

Anna Lindh knivhöggs i buken på varuhuset NK den 10 september och avled tidigt på morgonen på Karolinska sjukhuset dagen därpå, den 11 september.

Mijailo Mijailovic greps för dådet den 24 september. Sedan dess har han suttit häktad med stränga restriktioner i Kronobergshäktet i Stockholm.

– Erkännandet var inte oväntat. Det är först nu han har sett och förstått den av allt att döma överväldigande bevisning som finns mot honom, säger Christian Diesen, professor i processrätt till TT.

Forskning visar att det är väldigt vanligt att mördare erkänner, så ofta som i tre mordfall av fyra. I sådana fall är bevisningen ofta mycket stark.

– Hans erkännande har betydelse framför allt för att få fram ett motiv, för sanningssökandet i vidare mening, men alltså inte för skuldprövningen, säger Diesen.

Läs också:

TT , Fredrik Rundkvist, Li Dunkers

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Anna Lindh

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Anna Lindh

Anna Lindh

Mijailo Mijailovic