Beställare av låtsasmord dömd i Ukraina

avTT

Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT
"Mordoffret" Arkadij Babtjenko (i mitten) på presskonferensen efter låtsasmordet. Arkivbild.

Mannen som påstås ha beställt det sedermera fejkade mordet på den Kremlkritiske journalisten Arkadij Babtjenko i Ukraina döms till fängelse.

Han uppges ha erkänt, men har även hävdat att han var med på låtsasmordet.

Vapentillverkaren Borys Herman dömdes på torsdagen till fyra och ett halvt års fängelse, uppger Ukrainas säkerhetstjänst SBU enligt BBC News. Herman sägs tidigare ha påstått att han samarbetat med SBU fullt medveten om att mordet bara skulle utföras på låtsas – men hans försvar har såvitt det är känt inte presenterat några bevis för det senare.

Förvånade världen

En hel värld förvånades i maj i år när den kände ryske reportern Arkadij Babtjenko visade sig vara vid liv efter att dagen före ha rapporterats död. Kritiken blev hård mot Ukraina, som anklagades för att sprida falsk information.

Syftet sades vara att avslöja ryska mordplaner mot journalisten och förhindra andra attentat beställda av Moskva. Ytterligare 29 namn påstods stå på en dödslista.

Mannen som hävdar att han anlitats för mordet, Oleksij Tsymbaljuk, säger sig ha informerat SBU så fort han fick uppdraget i början av april. Han pekade ut Herman som beställare av mordet. Herman i sin tur ska ha varit en mellanhand åt beställare från Ryssland.

Låg i grisblod

Tsymbaljuk planerade "mordet" med Herman och säger sig ha fått ett förskott på motsvarande 120 000 kronor.

Låtsasmordet utfördes den 29 maj.

– Jag åt upp min soppa, ringde en taxi och åkte för att döda Babtjenko, har Tsymbaljuk sagt till BBC.

Enligt ukrainsk polis hittades Babtjenko av sin fru i en pöl av blod efter att hon hade hört skott. Det påstods att journalisten sedan dog i ambulansen på väg till sjukhus.

På kvällen skickade Tsymbaljuk ett sms till Herman där han skrev att "parasitmasken är åtgärdad". På morgonen kom svar att de skulle mötas. I stället greps Herman medan han planerade att lämna landet, heter det.

Mindre än 24 timmar efter "mordet" dök så Arkadij Babtjenko själv upp livs levande under en presskonferens tillsammans med ukrainsk säkerhetstjänst. Blodpölen han legat i bestod av grisblod.