Åkesson ville inte välja – nu svarar Macron

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville inte välja mellan Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan. Åkesson fick frågan vem han föredrog. När saken kom upp i Sveriges Radios partiledardebatt förklarade SD-ledaren att han "inte vill ha någon av dem".

1 av 2 | Foto: Mikko Stig/Lehtikuva via AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron reagerar på att Jimmie Åkesson inte vill välja mellan honom eller Vladimir Putin. Bilden är tagen i torsdags vid Macrons besök i Finland.

Nu går den franske presidenten i svaromål i SVT :s Agenda.

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger Macron i en intervju, och poängterar att Ryssland inte är ett föregångsland vad gäller mänskliga rättigheter och att Putin vill avveckla EU.

– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger Macron.

Åkesson skriver i en kommentar till SVT att "agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns" och han ifrågasätter att han skulle behöva välja mellan två statschefer.

Publicerad:

LÄS VIDARE