Nobelpristagaren väcktes mitt i natten: ”Vad har hänt?!”

avIsabelle Nordström

Donna Strickland fick egen Wikipedia-sida först efter priset

När telefonen ringer 04.58 på morgonen brukar det ofta vara dåliga nyheter – men i Donna Stricklands fall var det att hon vunnit Nobelpriset i fysik.

– Han räckte över luren och sa: De frågar efter ”professor Strickland”, då hade jag redan skrikit ”vad har hänt?!” säger hon.

Först efter priset fick Nobelpristagaren en egen Wikipedia-sida.

Kanadensiska Donna Strickland, 59, är den första kvinnan på 55 år att vinna Nobelpriset i fysik. När hon på en presskonferens berättade om samtalet från Sverige tidigt på morgonen kunde publiken inte hålla sig för skratt.

– Min man var närmare telefonen, vi låg och sov, säger hon på en pressträff från Waterloo i Ontario i Kanada.

– Han räckte över luren och sa: De frågar efter ”professor Strickland”, då hade jag redan skrikit ”vad har hänt?!”.

Från växeltelefonisten fick hon höra att det var ett viktigt samtal från Sverige och att hon skulle vänta i luren så att samtalet kunde kopplas fram.

– Så jag väntade i över 15 minuter – eftersom jag är en sån som följer regler, säger hon.

Trots detta bröts samtalet. Hon fick ett mejl från Kungliga vetenskapsakademin att det var viktigt att hon ringde upp – vilket Strickland gjorde.

– Då sa de att jag skulle få dela på priset, säger Donna Strickland.

1 av 5 | Foto: Nathan Denette / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Fick ingen Wikipedia-sida

Hennes forskning har varit en viktig del i utvecklingen av ultrakorta, mycket intensiva laserstrålar.

Hon berättar om dotterns besvikelse när Strickland jobbade mycket.

– När min dotter var liten frågade hennes kompisar varför jag hellre gick till jobbet än stannade hemma med henne. Mitt svar var att världen fungerar bäst om vi alla gör vad vi är bra på, säger den nyblivna Nobelpristagaren.

– Om jag någonsin tänkte innan att jag skulle arbeta med något för att hjälpa mänskligheten? Nej, jag tänkte bara på att om vi göra vad vi är bra på hjälper det världen, så enkelt är det.

Trots att hon nu hyllas med det finaste vetenskapspris som finns i världen fick Strickland en Wikipedia-sida först efter att priset hade delats ut, skriver sajten Quartz.

I maj försökte en person lägga upp en biografi om henne – men fick avslag eftersom moderatorn inte tyckte att det fanns tillräckliga bevis för att hennes forskning varit så framgångsrik.

Se intervjun hela intervjun i tv-inslaget ovan.

ARTIKELN HANDLAR OM