Jordgubbssabotage ska ge 15 års fängelse

Av: Babs Drougge, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter att synålar hittats instuckna i frukt och bär i Australien har jordgubbar i mängder dumpats och fruktodlare i Australien går på knäna.

På sociala medier startas kampanjer för att stötta odlarna.

Landets premiärminister Scott Morrison förordar nu hårdare fängelsestraff och drar jämförelser med terrorism.

I ett uttalande kallar Scott Morrison förövaren för en "fegis", och premiärministern vill nu se att fängelsestraffet för den som medvetet manipulerar matvaror höjs till 15 års fängelse. I nuläget är straffet tio års fängelse.

Lagskärpningen är tänkt att snabbehandlas och presenteras för parlamentet redan denna vecka.

– Det är viktigt att skicka en tydlig signal att vi har den korrekta straffskalan för att skydda oss mot sådana här tilltag i framtiden. Det här är inget skämt och inte roligt. Du riskerar försörjningsmöjligheterna för hårt arbetande australier och skrämmer barn, sade Morrison enligt tidningen Sydney Morning Herald.

1 av 3 | Foto: HANDOUT / X80001

Synålar i jordgubbar

Bakgrunden är att en rad rapporter om synålar i främst jordgubbar, men även andra frukter, dykt upp den senaste tiden. Upprinnelsen var en man som fick föras till sjukhus med magsmärtor efter att ha ätit bär inköpta i en affär i delstaten Queensland. Inrikesminister Peter Dutton uppger att det nu inkommit mer än 100 olika rapporterade händelser med bärsabotage.

– Vi tror att flera av dessa är från personer som har inspirerats av tidigare händelser, säger han till tidningen.

Ett dråpslag för odlare

För landets fruktodlare har dock händelserna varit ett dråpslag. Försäljningen har minskat kraftigt och grannlandet Nya Zeeland har tillfälligt beslutat att inte importera frukt från Australien. En jordgubbsodlare som nyhetsbyrån Reuters talat med säger att han dagligen har skördekostnader på motsvarande drygt 300 000 kronor – detta för jordgubbar han sedan tvingas att slänga.

Den australiska banksektorn har tidigare utlovat ekonomiskt stöd till lantbrukare, och premiärminister Scott Morrison uppmanar nu sina landsmän att dra sitt strå till stacken:

– Gå ut och köp jordgubbar som vanligt. Gör en pavlova (en tårtliknande efterrätt med maräng) och lägg jordgubbar på toppen...

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN