SL-kortet avslöjade 16-åring misstänkt för gruppvåldtäkt

Pojke häktad efter våldtäkt under Centralbron

avIsabelle Nordström, Richard Aschberg

NYHETER

Minst två tonårspojkar misstänks ha våldtagit en flicka under Centralbron i centrala Stockholm.

Polisens utredare lyckades identifiera en av dem via SL-kortet han fått från sin gymnasieskola, uppger källor för Aftonbladet.

I dag häktades en 16-årig misstänkt för grov våldtäkt.

– Det är flera personer som har deltagit i övergreppet, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

Det var tidigt på morgonen den 2 september som en tonårsflicka blev utsatt för en gruppvåldtäkt. Övergreppet inträffade under Centralbron i centrala Stockholm – bara ett stenkast från centralstationen.

1 av 4 | Foto: ANDREAS BARDELL
Övergreppet inträffade under Centralbron i centrala Stockholm.

Händelsen började med att två flickor träffade på en grupp med tre pojkar. De går runt i city och hamnar till slut under bron.

Men när flickorna vill gå därifrån tvingas de kvar under hot. En av flickorna lyckades ta sig därifrån trots att den tredje pojken sprang efter.

Då började våldtäkten.

Källor uppger för Aftonbladet att gärningsmännen höll fast den andra flickan i håret samtidigt som de turades om att våldta henne. När de hörde bilar komma sprang de två pojkarna från brottsplatsen, uppger källor.

Polisens tekniker säkrade gott om spår, men fann ingen misstänkt gärningsman.

Såg tre män på kamerorna

Först nästan två veckor senare greps en 16-årig pojke.

Tack vare övervakningskamerorna vid tunnelbanespärrarna kunde utredarna se att tre unga män gick där inte långt efter våldtäkten ägt rum.

Genom att kontrollera vilka SL-kort som använts vid den här tiden fick de träff på en 16-åring i västra Stockholm. Det visade sig nämligen att han fått tunnelbanekortet från sin gymnasieskola och därför var det registrerat på hans namn, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Jag kan inte bekräfta eller dementera någonting, det är ett känsligt läge i utredningen, säger kammaråklagare Nicklas Englund.

I torsdags anhölls 16-åringen i sin utevaro och i fredags greps han i sitt hem. Nu har tonåringen häktats av Stockholms tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt och försök till våldtäkt.

För att häkta en så ung person krävs synnerliga skäl, vilket åklagaren och tingsrätten tycker finns.

Ytterligare en ung man, som även han misstänks ha förgripits sig på flickan, jagas av polisen. Detta vill inte åklagaren kommentera.

Varför rubricerar du det här som grov våldtäkt?

– Det har att göra med målsägandes låga ålder och att det är flera personer som har deltagit i övergreppet, säger Nicklas Englund.

Försvaret: ”Inga kommentarer”

Enligt uppgifter till Aftonbladet medger den nu häktade pojken att han haft sex med flickan, men att det varit frivilligt.

16-åringens försvarare vill inte uttala sig om hur pojken ställer sig till misstankarna.

– Jag har inga kommentarer till det, säger Folke Natt och Dag, pojkens försvarare.

Detta är våldtäkt enligt lagen 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM