Försvarar sig - för miljoner

NYHETER

Förre Skandia-vd:n betalar toppadvokaterna själv

Lars-Eric Petersson lägger ner mångmiljonbelopp för att rentvå sitt namn.

Han anlitar bara toppadvokater och betalar dem ur egen ficka.

Sedan han fick sparken i april 2003 har förre Skandia-vd:n två toppadvokater vid sin sida - som vet att ta betalt.

Foto: Har råd Skandias förre vd Lars-Eric Petersson har valt att ha toppadvokaterna Torgny Wetterberg och Christer Brantheim vid sin sida i den pågående rättegången. De lär enligt Aftonbladets beräkningar kosta honom mångmiljonbelopp.

Torgny Wetterberg är specialist på svensk och internationell affärsjuridik med inriktning på kommersiella domstols- och skiljeprocesser. Wetterberg var Sveriges bäst betalde advokat 2002, med en inkomst på 9,1 miljoner kronor.

På andra flanken har Petersson Christer Brantheim, även han specialist på internationell affärsjuridik.

Tiger om pengarna

Torgny Wetterberg uppger för Aftonbladet att han och Brantheim arbetat för Petersson sedan 2003. Men han kan inte ange exakt hur många månader på heltid det handlar om.

- Men det är långt mer än två månader, säger Wetterberg.

Hur mycket debiterar ni i timmen?

- Det tänker jag inte berätta.

Enbart under 2004 drog hans egen advokatfirma in sex miljoner kronor i ren vinst. Det kostar alltså minst en miljon att anlita Torgny Wetterberg i två månader. Till det kommer kostnaderna för Christer Brantheim.

Lars-Eric Petersson vill själv inte kommentera varför han betalar dyrt för två toppadvokater istället för att anlita en billig offentlig försvarare:

- Jag kommer att svara på rätt många frågor i slutet av den här rättegången. Just nu har jag inga kommentarer, säger han.

Men visst har han råd med sina dyra advokater. Totalt fick Petersson 178 miljoner kronor i bonus från Skandia.

Ska betala tillbaka

Fram till i april pågår rättegången där han står åtalad för grov trolöshet mot huvudman. Petersson riskerar sex års fängelse för att han ska ha fifflat med ett bonusprogram och med sin egen pension, till en kostnad av 222 miljoner kronor för Skandia.

I höst kommer nästa process. Då kräver Skandia i en skiljenämnd att Petersson ska betala tillbaka 300 miljoner kronor till företaget. Det är framför allt den processen som advokaterna Wetterberg och Brantheim lagt ner tid på att förbereda.

Joachim Kerpner