Döda flickan i Bro begravd i dag

NYHETER

Hittades bredvid cykelbana i november – inlindad i plastpåse

Utan sina föräldrar eller andra anhöriga begravdes idag den nyfödda flicka som hittades död i Bro utanför Stockholm.

Representanter för Bro kommun och polisen fick visa den lilla flickan den respekt som hon aldrig fått i livet. Ceremonin var 20 minuter lång och hon bars i sin lilla kista till graven av en diakonissa från församlingen. Endast ett enkelt träkors markerar hennes grav.

Trots sju månaders utredning kunde inte polisen hitta hennes anhöriga eller komma närmare gåtans lösning. Vem lämnade henne bredvid cykelbanan i Bro i november förra året?

När hon hittades inledde norrortspolisen en förundersökning som var kusligt lik den de utfört två år tidigare, då ett annat spädbarnslik hittades några dagar före jul bara sju kilometer därifrån. Trots att det är ovanligt att man hittar döda spädbarn kunde Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), efter en DNA-analys, fastställa att de inte var syskon. Polisen konstaterade också efter obduktionen att flickan inte blivit mördad och brottsrubriceringen ändrades till brott mot griftefriden, det vill säga, om man skadar, flyttar eller skymfligen behandlat ett lik.

Det första barnet som hittades fick vänta elva månader på att komma i jorden och polisen uppskattade att det skulle ta lika lång tid denna gång. Men efter sju månader kunde polisen konstatera att ingen anhörig kunde spåras och hon fick begravas vid Bro kyrka, i närheten av där hon hittades inlindad i en plastpåse.

Therese Holmberg