Nyheter

33305 skrev på matupprop

NYHETER

Aftonbladets läsare kräver bättre märkning

Välkomnar initiativet Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist skulle gärna ha skrivit under uppropet själv. "Men det verkar dumt att skriva till sig själv", säger hon.

Välkomnar initiativet Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist skulle gärna ha skrivit under uppropet själv. "Men det verkar dumt att skriva till sig själv", säger hon.

Foto: Björn Lindahl

Nej till företag som försöker luras.

Ja till rätten att få veta varifrån maten kommer.

I går fick jordbruksministern ta emot 33305 läsares krav.

Förra veckan avslöjade Aftonbladet hur företag genom försåtliga texter och bilder försöker lura konsumenterna att tyskt eller sydamerikanskt kött är svenskt.

Märkningen är frivillig

För den vanliga kunden är det näst intill omöjligt att i affären ta reda på varifrån maten man tänker köpa egentligen kommer.

Det är bara färskt, obehandlat nötkött och ägg som enligt lag måste märkas med ursprungsland. All annan ursprungsmärkning är frivillig.

Men det gillas inte av Aftonbladets läsare. På bara ett par dagar hade 33305 personer skrivit under på kravet om skärpta regler för märkning.

"Dumt skriva till sig själv"

Uppropet skulle gärna jordbruksminster Ann-Christin Nykvist själv skrivit under - om det inte vore för att hon var mottagare av namnlistorna.

-Det verkar lite dumt att skriva till sig själv, skojade hon.

I går fick hon motta hela uppropet.

-Det här visar verkligen att konsumenter inte accepterar att bli lurade och reagerar på att de får för lite information om sin mat.

Jordbruksministern välkomnar Aftonbladets initiativ och lovar alla läsare att deras insats kommer att ha betydelse.

-Med den här digra listan kan jag visa vilket engagemang konsumenterna har för frågan, säger hon.

-Trots att så många är stressade och har dåligt med tid har över 33000 tagit sig tid att skriva under uppropet. Det gör det lättare för mig när jag nu ska arbeta för bättre märkning av maten - både långsiktigt inom EU och på kortare sikt inom landet.

Karin Ahlborg

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter