USA förbereder attack mot Iran

NYHETER

London

Militära strateger i USA gör nu upp planer för ett angrepp på Iran, som en sista möjlighet att hindra Teheran från att utveckla atomvapen. Det uppger en Londontidning och hänvisar till militära källor i USA.

Planerarna i Central Command och Strategic Command har identifierat mål, fastställt vapen och logistiken för ett insats mot Iran, skriver Sunday Telegraph. Detta har rapporterats till försvarsministern Donald Rumsfelds kansli som ett möjlighet alternativ, om diplomatiska ansträngningar misslyckas med att avbryta Irans påstådda kärnvapenprogram.

- Det här går längre än rutinmässig militär bedömning, säger en hög tjänsteman i militärhögkvarteret Pentagon enligt tidningen.

- Det har blivit mer brådskande de senaste månaderna.

Teheran kan tänka sig att utträda ur det internationella icke-spridningsavtalet för atomvapen, varnade Irans president Mahmoud Ahmadinejad på lördagen, om västmakterna tvingar Iran att begränsa sitt omstridda kärnkraftsprogram. Det omfattar även planer på anrikning av uran.

Just anrikningen har ifrågasatts, främst av USA, som anser att det egentligen handlar om planer för sprängladdningar till atomvapen i stället för bränsle till kraftverk, som Iran uppgett. Även EU misstänker att kärnkraftsprogrammet möjliggör utveckling av atomvapen.

Internationella atomenergiorganet IAEA hänvisade nyligen problemen med Iran atomplaner till FN:s säkerhetsrådet, sedan Teheran börjat förbereda anrikning av uran.

TT-AFP