Danska soldater beskjutna i Irak

NYHETER

Hemma ställs danskars utlandsresor in

Danska soldater i Irak besköts på söndagen av ursinniga irakier.

Och hemma i Danmark tvingas 3000 danskar att avstå från sina redan beställda utlandsresor.

En patrull ur den 530 man starka danska styrkan i Basra i Irak besköts på söndagseftermiddagen av ursinniga irakier, meddelar arméns operativa kommando i Karup enligt Ritzau.

Beskjutningen skedde när patrullen försökte ge första hjälpen till en grupp på 10-15 barn som blivit påkörda av en inhemsk lastbil söder om staden al-Qurnah inom det område som danskarna är ansvariga för.

Fick barnen till sjukhus

Patrullen sköt varningsskott, tog sig ut ur området och körde några av de skadade barnen till närmaste sjukhus, säger arméhögkvarteret.

På söndagen blev också danskt pansarinfanteri mött av stenkastande ungdomar i staden al-Hartha.

Fram till söndagen såg det annars ut som att den danska bataljonens informationskampanj med affischer, tv-framträdanden och möten haft en lugnande inverkan på befolkningen, skriver arméhögkvarteret i ett pressmeddelande.

På söndagen fann den irakiska armén en bomb vid vägen i det danska ansvarsområdet söder om al-Qurnah. Det är dock inte klarlagt om bomben var avsedd för de danska soldaterna.

Researrangörer stoppar tusentals

Och sedan det danska utrikesdepartementet på söndagen avrått danskar från att resa till ett flertal arabländer, står det klart att runt 3000 danskar som redan beställt resor i stället tvingas att stanna hemma.

De som från och med i dag skulle ha avrest till Egypten, Marocko och Tunisien kommer inte att kunna resa iväg, säger direktör Stig Elling från resebyrån Star Tour till Ritzau.

Danska UD har också avrått danskar från resor "som inte är absolut nödvändiga" till Algeriet, Libyen, Oman, Sudan, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Jordanien, Iran, Pakistan och Afghanistan.

Star Tour har för närvarande 500 resenärer i Egypten och Marocko, men läget bedöms inte som så akut att de behöver avbryta sin resa. De väntas hem på tisdag och torsdag.

TT