"Han gjorde stora insatser"

NYHETER

Vännerna minns Harry Schein

1 av 5 | Foto: "HAN VAR NOG EN BESSERWISSER" Författaren och vännen Jörn Donner (t h) minns Harry Schein som en person gjorde en avgörande insats för svensk film - och var en framstående skribent. "Hans tänkande hade nog ett visst inflytande över det socialdemokratiska partiet".

Han började från ingenting och gjorde stora insatser.

Så sammanfattar mångårige vännen Stig Hadenius Harry Schein.

- Det var en trofast vän. Han var alltid skärpt och självständigt engagerad, säger Erland Josephson.

- Det finns få sådana numera. Ingen har kunnat ersätta honom, säger Stig Hadenius, professor i journalistik och tidigare bland annat pressråd vid svenska ambassaden i Washington.

Han träffade Harry Schein i början av 1970-talet.

- Jag var sekreterare i pressutredningen 1972-1975 och då var han expert där. Vi blev vänner och var ute och seglade varenda sommar sedan 1973, minns Hadenius.

Han kallar Schein en briljant skribent och konversatör.

- Han gjorde stora insatser. Och han började från ingenting när han kom som flykting hit.

- Sedan klarade han sig dels ekonomiskt väldigt bra, och dels blev han en god ingenjör och kemist.

- Men Filminstitutet är hans största insats.

Kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotskykallar Harry Schein en engagerad och intensiv person som anlade allt vad svensk filmpolitik heter.

- I mångt och mycket personifierade han den unika svenska filmavtalsmodellen.

- Jag minns Harry Schein som en kraftfull chef för Svenska Filminstitutet under den tid då svensk film ordentligt sattes på världskartan av namn som Ingemar Bergman, Bo Widerberg och Jan Troell. Även långt efter sitt chefskap fortsatte han vara en angelägen och blixtrande debattör i den kultur- och mediepolitiska debatten, säger Pagrotsky.

Författaren Birgitta von Otter fick beskedet om vännen Harry Scheins bortgång i morse. De har känt varandra sedan mitten av 70-talet.

– Det var när han var chef på Filminstitutet. Jag hamnade bredvid honom på middag någon gång. Vi hade väldigt trevligt. Efteråt åkte jag, min man, Harry och Bibbi Andersson hem till Bibbi och badade bastu. Sedan dess har vi hållit kontakt.

– Han var väldigt vänfast. Jag känner inte många som är som han.

Förre finansministern Kjell-Olof Feldt kände Harry Schein väl.

– Hans viktigaste gärning var nog när han och Krister Wickman konsturerade det nya filmstödet - som blev underlaget för många svenska filmprodukter. Även om han sysslade med mycket annat så var det nog för filmen han hade det största engagemanget.

– Han hade också en mångårig bekantskap med Ingmar Bergman. De satt och skrev egna recensioner av svenska filmer, i samtal mellan Danderyd och Fårö.

– Men han var också en bra affärsman och uppfinnare och han gjorde något viktigt för svensk kultur.

Skådespelaren Erland Josephson minns Harry Schein som en trofast vän.

- Och han var en överraskande varm person. Folk trodde ju att han var rätt kylig men det var han inte alls, säger Josephson.

Han träffade Harry Schein genom Ingmar Bergman.

- Ingmar kände honom och så vi umgicks en hel del. Det var en trofast vän. Han var alltid skärpt och självständigt engagerad. Men till slut blev han ganska ensam.

- Han betydde mycket för svenskt filmliv och för mig genom sin kritiska entusiasm och skärpa.

Författaren Jörn Donner säger att han har mycket att tacka Harry Schein för.

– Det var hans förtjänst att jag blev vd för Filminstitutet 1978.

– Sedan har vi umgåtts mycket. Jag skickade honom alltid mina böcker och han svarade omedelbart med brev eller en recension som bevis för att han hade läst.

– Han gjorde ju en avgörande insats för svensk film men han var också en oerhört framstående skribent. Jag tänker framförallt på hans kolumner i DN och hans tänkande, som nog hade ett viss inflytande över det socialdemokratiska partiet.

– Men han var nog vad man på tyska kallar en besserwisser. Han hade svårt att medge att han kunde ha fel.

Förre statsministern Ingvar Carlsson umgicks med Harry Schein sedan 70-talet. De träffades regelbundet.

– Sista gången var för en vecka sedan på sjukhuset. Han hade varit mycket dålig sedan ett halvår, säger Carlsson till TT.

Harry Schein blev aldrig till exempel kulturminister trots att han var djupt insyltat i socialdemokratin.

– Hans styrka var som oerhört begåvad företagare och som konstruktiv kulturperson. Han var också väldigt bildad, men varken Olof Palme eller jag tyckte väl att hans person kom till sin rätt i en regering.

Caroline Olsson, Johanna Melén