Nyheter

Nye Interpolchefen rädd för ... ormar

NYHETER

Han är Sveriges hemligaste polischef.

Jan Garton, 44, var nyckelperson på Interpol efter elfte september och tsunamin.

Möt smålänningen som gjort kometkarriär i världens största polisorganisation.

vill inte synas Först efter stor tvekan ställer Interpols nye svenske toppchef Jan Garton upp på bild. Policyn i världens största polisorganisation är att verka utan att synas.
vill inte synas Först efter stor tvekan ställer Interpols nye svenske toppchef Jan Garton upp på bild. Policyn i världens största polisorganisation är att verka utan att synas.

1 Har du alltid drömt om att bli Interpolchef?

– Nej, däremot har jag länge velat arbeta utomlands med att analysera information och förhoppningsvis bidra till att öka säkerheten i världen.

2 Vilken blir din viktigaste arbetsuppgift?

–Min avdelning är hjärtat i Interpols generalsekretariatet. Vi bearbetar information om kriminella grupper till och från medlemsländerna.

3 Varför fick du jobbet?

–Hårt arbete och kanske en viss internationell erfarenhet efter fem års arbete i Interpol.

4 Lever du ett farligt liv?

–Nej, man ska inte överdriva det spännande i mitt arbete. Interpol är ingen organisation av hemliga agenter utan ett nätverk av 182 medlemsländer. Vi tillhandahåller datasystem för att länderna ska kunna kommunicera säkert och analyserar information kring kriminella grupper. Polisen sköter det operativa arbetet i varje land.

5 Vilket är det största terrorhotet just nu?

– Jag vill inte uttala mig i terrorfrågor. Interpol stödjer arbetet mot terror men har som policy att inte uttala oss om terrorhot eller värdera risker.

6 Vad har du katastrofberedskap för?

–Vi har beredskap för att med kort varsel lämna bistånd och skicka personal för större terroraktioner eller naturkatastrofer. Jag var i Thailand efter flodvågen och det var en omskakande upplevelse. Jag blev tagen av sorgen hos anhöriga men också av allt arbete som thailändarna bistod med.

7 Hur ska vi stoppa människohandeln?

–Förebyggande krävs politiska beslut eftersom det finns sociala och ekonomiska orsaker till varför man dras in i detta. Det kräver också en global polisorganisation för att spåra smugglingens rötter.

8 Vem är världens enskilt farligaste person?

–Jag vill inte lyfta fram någon särskild. Jag kan bara konstatera att Interpol har verktyg för att få fast internationellt farliga personer.

9 Vem känner du dig trygg med?

–Med min familj. Min filosofi är att man ska lita på människor tills de bevisat motsatsen. Majoriteten av människorna är goda, det ska man inte glömma bort ens i det här yrket.

10 Vad är du rädd för?

–Jag är rädd för att dö ensam. Det tror jag många människor är. Och jag är rädd för ormar också.

11 Vad borde vi inte vara rädda för?

–Vi ska inte vara överdrivet rädda för brottsligheten. Då låter man brottsligheten vinna och ta över ens liv. Man ska vara försiktig när det behövs men inte överdriva riskerna.

12 Var ska du vila upp dig i sommar?

–Jag brukar vilja semestra i Jönköping där min familj finns, men i år kommer jag nog att fotvandra i Alperna.

Snabbfakta/Jan Garton

Jessica Ritzén

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter