Polis sköt ihjäl 22-åring

Blev attackerad med kniv

I samband med ett lägenhetsbråk i Lindesberg på söndagsförmiddagen sköt en polisman mot en 22-årig man.

  – Han gjorde ett utfall mot poliserna med kniv, varpå en av dem avlossade sitt tjänstevapen, säger Torbjörn Carlson, presstalesman vid Örebropolisen, till aftonbladet.se.

  22-åringen avled på platsen till följd av skottskadorna.

Hans föräldrar blev vittne till händelsen.

Polisen fick larm från 22-åringens föräldrar klockan 10.50 på söndagsförmiddagen efter att han uppträtt bråkigt och hotfullt mot dem i deras hem.

– De hade flytt från huset till en bensinstation i närheten, säger Lars Göransson, chefsåklagare i Örebro, till aftonbladet.se.

Två polispatruller kallades till platsen.

– De pratade med honom. Han stod på utetrappen och han hade en kniv i varje hand, säger Göransson.

Inget varningsskott

22-åringen gjorde därpå ett utfall mot en av poliserna. Två av dem hade dragit sina vapen, och en avlossade ett skott. Mannen träffades i buken. Inget varningsskott ska ha avlossats, enligt Göransson.

Polisens presstalesman Torbjörn Carlson säger att återupplivningsförsök gjordes, men att mannen avled på platsen.

Hans föräldrar blev enligt Lars Göransson vittnen till händelsen. De och den polisman som avlossat skottet fick professionellt stöd under dagen.

Göransson säger att mannen varit i psykisk obalans.

– Om han var påverkad av något får obduktionen utvisa.

Händelsen utreds

Det inträffade ska utredas, och den polisman som sköt har tagits ur tjänst enligt polisens rutiner.

Lars Göransson sa på söndagskvällen att han skulle påbörja förhör med poliserna så snart som möjligt. Sedan hamnar fallet hos riksenheten för polismål, troligen i Göteborg.

De fyra poliserna ska förhöras, liksom 22-åringens föräldrar. Vapnet är i beslag och det har gjorts en teknisk undersökning på platsen. Tekniker ska också besiktiga 22-åringens kropp, enligt Göransson.

Tolv skjutna till döds av polisen sedan 1995

Med den man som sköts på söndagen har tolv personer skjutits till döds av svensk polis sedan 1995. Ett fall har lett till fängelsestraff för polisen.

Karin Fyrlund