Polisen tog fel servrar

NYHETER

Personer bakom stängda hemsidor rasar

Foto: Många andra sajter drabbades av tillslaget mot The Pirate Bay på onsdagen.

När polisen slog till mot The Pirate Bay tog de med sig mängder av servrar som inte har med sajten att göra.

Ett antal hemsidor ligger nu nere, och många rasar mot polisens agerande.

– En attack på yttrandefriheten, menar personerna bakom planka.nu.

Det var på onsdagseftermiddagen som polisen hämtade in tre män för förhör – misstänkta för brott mot upphovsrättslagen. Detta på grund av länkarna till fildelning på hemsidan The Pirate Bay.

Men vid sina många tillslag tog polisen med sig ett gäng servrar som helt saknar samband med den aktuellas sajten. En rad hemsidor har nu stängts ner och verksamheterna står helt stilla.

En av dem är planka.nu som kämpar för gratis kollektivtrafik.

– I dagsläget är det omöjligt att säga om man från polisens sida medvetet valt att beslagta planka.nu:s server eller om det var ren inkompetens, säger Alex Barthelsen, en av personerna bakom hemsidan, i ett pressmeddelande.

”Kritiskt för oss”

Och många andra är upprörda över polisens metoder. David Wiebergh är en av personerna som driver nu stängda www.egn.se - där man säljer programutrustning:

– Vi har drygt 1 400 betalande kunder, ungefär 20 om dagen. Vi förlorar 5-10 000 kronor varje dag, säger han till aftonbladet.se.

Ytterligare en av de drabbade är communityn anstalten.nu. Enligt information på it-nyhetssajten idg.se har anstalten cirka 120 000 medlemmar. Medlemmar som nu inte kan kommunicera med varandra.

– Dels går vi miste om alla nya medlemmar (normalt cirka 200-300 om dagen), men framförallt måste våra aktiva medlemmar hitta någon annanstans att hålla till just nu, och risken finns att vi tappar medlemmar. Detta är kritiskt för oss, skriver en av personerna bakom sajten till idg.se.

Andra sajter som stängts ner

Patrik Andersson