Brinnande klot över Småland

NYHETER

Meteorit misstänks ha slagit ner nära Växjö

Ett brinnande klot sågs igår kväll på himlen ovanför Småland- och Blekingetrakten. "Det såg ut som en nyårsraket som sköts ner mot jorden istället för upp", beskriver ett vittne fenomenet, som syntes tydligt i flera sekunder. Det kan röra sig om en meteorit som slagit ner någonstans i området.

När Christel Jonassson körde bil mellan Sölvesborg och Karlshamn i Blekinge i går runt 19.30-tiden såg hon plötsligt ett brinnande föremål på himlen.

- Det liknade en raket som är på väg att explodera, skillnaden var bara att den inte exploderade utan fortsatte att falla över havet, berättar hon.

Ett tag tänkte Christel Jonasson och hennes dotter, som också var med i bilen, att det kunde vara en nödsignal från något fartyg.

- Men de brukar ju vara röda, säger hon.

Larmade polisen

Andra läsare har mailat till Aftonbladet.se och berättar att de ungefär vid samma tidpunkt sett fenomenet över Kristianstad i nordvästra Skåne, och i Ydre, i södra Östergötland. "Det såg ut som en nyårsraket som sköts ner mot jorden istället för upp!", skriver en läsare. "klotet var enlit samme läsare synigt i tre till fyra sekunder.

Polisen i Växjö fick runt 19.20- tiden igår ett samtal av en person som sade sig se ett ”glödande eller brinnande klot” på himlen ovanför Hovmantorp, sydost om Växjö. Föremålet föll mot marken, berättar vakthavande befäl vid Växjöpolisen.

Polisen gav ärendet vidare till SOS Alarmering, som också hade fått ett samtal från en annan person som beskrev samma syn, i Liatorp, några mil söder om Växjö.

Räddningstjänsten åkte ut till trakterna kring Hovmantorp och Liatorp för att leta efter bränder, bland annat från brandflyg, men inga eldsvådor observerades. Vad det glödande klotet var för något är fortfarande okänt, det kan röra sig om en meteorit. Var klotet slagit ner är fortfarande okänt.

Mejla

Karin Thurfjell