”Kvinnorna vill se honom i ögonen”

NYHETER

Målsägarbiträdet om offrens möte med Hagamannen i rätten idag

UMEÅ

Hagamannens offer vill se våldtäktsmannen i ögonen, berättar deras målsägarbiträde Lena Isaksson för aftonbladet.se.

– Om kvinnorna orkar med att sitta med i samma rum som honom, så tror jag att det är ett bra sätt för dem att bearbeta sina upplevelser.

Foto: Lena Isaksson.

Den andra dagen i rättegången mot Hagamannen startade på utsatt tid klockan 08.30. Liksom störe delen av gårdagen kommer lördagens förhandlingar att hållas bakom stängda dörrar.

Lagman Thomas Södermarks beslut att helt stänga rättegången från allmänhetens ögon har överklagats av flera medier, men kommer troligtvis inte att behandlas av mötet mellan offer och förövare i rättssalen förrän på måndagen.

Med i rättssalen är förutom ordföranden och nämndemännen naturligtvis Niklas Lindgren och hans advokat Leif Silbersky. På åklagarsidan sitter chefsåklagare Annika Öster samt biträdande åklagare Axel Holmberg. I salen finns också en eller två häktesvakter samt flera av de poliser som deltog i utredningen av Hagamannenbrotten.

”Kvinnorna har valt att sitta med”

Vid ett bord, mittemot Silbersky och Niklas Lindgren, sitter Hagamannens offer.

En efter en får de sätta sig där under de kommande dagarna, och bredvid dem sitter Lena Isaksson.

Kan du beskriva den press det innebär för dem att möta Hagamannens i rättssalen?

– Det enda jag kan säga är att kvinnorna har valt att sitta med, av egen fri vilja och därför att de vill se honom i ögonen. Skulle det vara så att de känner att de inte orkar med det, så kan de naturligtvis få sätta sig i ett annat rum när de förhörs, men om de orkar så tror jag att det är ett bra sätt för dem att bearbeta sina upplevelser, säger Lena Isaksson.

Vill ha det till våldtäktsförsök

Förhandlingen i dag skiljer sig från gårdagen på så sätt att Niklas Lindgren inte erkänner rakt av vad åklagaren anklagar honom för.

Han är åtalad för att ha genomfört en fullbordad våldtäkt på Brånvägen, samt gjort sig skyldig till ett våldtäktsförsök på Norra Ersmarksgatan, båda tillfällen natten den 6 november 1999. Niklas Lindgren vill ha det till att våldtäkten på Brånvägen bara var ett våldtäktsförsök.

– Jag vet inte exakt hur rättegångsdagen kommer att te sig, men det är klart att det blir skillnad när den svarande nekar till brotten, säger Lena Isaksson.

Läs mer:

Tidigare:

Robert Triches