Våldtog 50-åring – och förföljde henne hem

NYHETER

I dag berättar kvinnan i rätten om Hagamannens attack

Foto: Här våldtogs kvinnan Niklas Lindgren överföll den 50-åriga kvinna på Brånvägen i Umeå.

Den 50-åriga kvinnan var på väg hem från krogen när Hagamannen slog till.

Han lade ett bälte runt kvinnans hals och gav henne flera knytnävsslag i ansiktet innan han våldtog henne.

Därefter gick han med kvinnan hem - men hon räddade sig genom att banka på en grannes ytterdörr.

Natten mellan den 5 och 6 november 1999 överfölls två Umeåkvinnor av Hagamannen.

Den första attacken skedde omkring klockan 02.40. En 50-årig kvinna har berättat för polisen att hon och en väninna besökt restaurang Äpplet och Lottas pub. Därefter gick de tillsammans hem till väninnan där den 50-åriga kvinnan hämtade lite kläder som hon tog med sig i en H&M-kasse. Därefter gick hon ensam hem - en sträcka på knappt 300 meter.

”Djurlikt skrik”

På Brånvägen känner hon att någon lägger ett bälte runt hennes hals. ”Du får inte skrika”, ”se till att hålla tyst”, säger en man i hennes öra. Han drar in henne en bit från trottoaren, framför ett garage vid ett av bostadshusen där han våldtar henne.

Ett par som var på besök på Brånvägen har berättat för polisen att de på natten hörde ett ”vilt skrik, djurlikt som om någon kämpade”. De pratade om att gå ut och se efter vad det var, men ville vänta och se om skriket återkom. Mannen har berättat att han i så fall tänkt ta med sig ett tillhygge eftersom skriket skrämt honom.

Allt den 50-åriga kvinnan berättat om våldtäkten är hemligstämplat, och i dag förhörs hon bakom stängda dörrar i rätten.

Bankade på grannens dörr

Niklas Lindgren, som erkänt våldtäkten, följde därefter med den 50-åriga kvinnan hem. I förhör säger han själv att han följde med eftersom hon blödde och verkade vimmelkantig. Han säger att han ”kände att han ställt till det”.

När Hagamannen låst upp porten till kvinnans hus med hennes nycklar, sprang hon in i porten och började skrika och banka på dörren till en granne. Niklas Lindgren har berättat att han då tog kvinnans nycklar och sprang från platsen. Nycklarna kastade han i en sjö eller damm i närheten.

Någon förklaring till våldtäkten har Niklas Lindgren inte kunnat ge. I förhör har han sagt att syftet ”troligen” är att tilltvinga sig sex.

Läs mer:

Tidigare:

Mia Carron