Motalakvinna kvävde sin son – dömdes till vård

NYHETER

Den 31-åriga kvinna från Motala som i februari dödade sin treårige son dömdes på fredagen av Linköpings tingsrätt till rättspsykiatrisk vård för mord.

Domstolen valde att gå efter de slutsatser om kvinnans psykiska hälsa som Socialstyrelsens rättsliga råd dragit, nämligen att kvinnan är allvarligt psykiskt sjuk. Därmed kan kvinnan inte dömas till någon annan påföljd än vård.

Den tidigare rättspsykiatriska undersökningen visade att kvinnan inte led av någon allvarlig psykisk störning när hon dödade sitt barn. Kvinnans advokat underkände resultatet och begärde att rättsliga rådet skulle granska läkarnas undersökning och slutsatser.

Kvinnan ringde natten till den 7 februari till SOS Alarm och berättade att hon kvävt sin son till döds i familjens bostad i Motala. När polisen och ambulans kom till lägenheten kunde man bara konstatera att pojken var död.

Kvinnan hade under rättegången fragmentariska bilder av händelsen. Hon mindes dock ett telefonsamtal från en anhörig som sade att hon var olämplig som mamma och det berörde henne illa. Hon bröt ihop, tog stora mängder medicin och kvävde sin son med sin ena hand.

TT