”EU respekterar svenska kollektivavtal”

NYHETER

EU-kommissionens ordförande om konflikten mellan Byggnads och lettiskt byggföretag

Vi respekterar svenska kollektivavtal och målet är inte en gemensam europeisk arbetsrätt.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso var tydlig när han på söndagen kommenterade konflikten mellan svenska Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval.

Vid ett besök nyligen i Sverige gjorde Barrosos kollega, kommissionären Charlie McCreevy, ett uttalande som kunde tolkas att han tog ställning för Laval som i vintras kontrakterades för ett skolbygge i Vaxholm.

Laval och Byggnads lyckades inte komma överens om ett kollektivavtal. De lettiska arbetarna hade lettiskt kollektivavtal, medan Byggnads krävde ett svenskt dito. Konflikten växte och en lång rad LO-förbund försatte arbetsplatsen i blockad, vilket till sist drev företaget i konkurs.

Sedan Laval stämt Byggnads förde Arbetsdomstolen (AD) i april det principiellt heta fallet till EU:s domstol.

Modellen håller

Nu säger Barroso att McCreevy är missförstådd. Kommissionen ser fram mot ett förtydligande av domstolen men vill inte förekomma utslaget, är budskapet från EU:s högste tjänsteman.

- Det är inte frågan om att gå emot Sveriges sociala modell. I själva verket betraktar vi den som mycket framgångsrik, säger Barroso som är i Sverige för Baltic Development Forums sjunde toppmöte som inleddes på söndagskvällen.

- Den fria rörligheten inom EU går inte emot medlemsstaternas olika system för löntagarnas rättigheter. Sverige har en tradition av kollektivavtal och det ska vi respektera.

Under en presskonferens upprepade Barroso att EU-kommissionens ambition inte är att harmonisera all europeisk arbetsrättslagstiftning.

Träffar Persson

Barroso lämnar Sverige på måndagen efter att ha träffat statsminister Göran Persson och företrädare för svenskt näringsliv.

På dagordningen står aktuella EU-frågor som plan D för demokrati, dialog och debatt samt Lissabonstrategin, som innehåller förslag för att underlätta för företagande och främja tillväxten.

Lars Pedersen/TT