Linsvätska dras in efter larm

NYHETER

Kan orsaka infektion som leder till blindhet

Linstillverkaren Bausch & Lomb drar tillbaka linsvätskan Renu Moistureloc också i Sverige efter larmen om ögoninfektioner den senaste tiden.

Foto: Bausch & Lombs storsäljare ReNu Moistureloc - nu dras den in.

Många återförsäljare, bland annat Synsam, har redan slutat att sälja linsvätskan sedan det visat sig att mer än hundra linsbärare i USA, Hongkong och Singapore som använt linsvätskan har drabbats av ögoninfektionen Fusarium keratitis, som kan leda till blindhet. Tester som tillverkaren gjort visar inte på några fel i samband med tillverkningen och förpackandet av linsvätskan. I stället drar Bausch & Lomb slutsatsen att någon beståndsdel i linsvätskan ökar risken för ögoninfektionen.

Drogs in i USA för en dryg månad sedan

Under tiden som linsvätskan undersöks vidare drar tillverkaren tillbaka Moistureloc-vätskan över hela världen. Linsvätskan drogs för en dryg månad sedan in i USA.

I stället uppmanas linsbärarna att byta till Renu Multi-purpose solution.

– Det är en välbeprövad vätska som funnits i över tjugo år, säger Ola Granström på Bausch & Lomb i Norden.

Linsvätskan Moistureloc, som lanserades 2004, står för ungefär hälften av Bausch & Lombs försäljning av linsvätska i Norden.

Bristande hygien

Optikern Per-Åke Östman tror inte att utbrottet av ögonsjukdomen beror på Basuch & Lombs linsvätska, utan på bristande hygien.

– Det har förekommit fall hos användare av andra linsvätskor, och det har förekommit fall bland icke linsbärare, säger han till aftonbladet.se.

Fast linsvätskan är vanlig i Europa finns inget registrerat fall här, säger Per-Åke Östman, och anser att Bausch & Lombs återkallande enbart är en försiktighetsåtgärd.

– Fortsätt använda Renu, men håll hygienen, säger han.

– Undvik fuktiga miljöer och tvätta händerna.

Daniel Wiklander, TT