Frankrike rasar mot Hamasbesök i Sverige

NYHETER

Hård kritik mot att Sverige gett Hamasmedlem visum

Gruppledaren stoppades.

Däremot släpper Sverige in en annan representant för terrortämplade Hamas.

Nu får regeringen hård kritik från Frankrike.

Igår meddelades att ett planerat besök i Malmö med delar av den nya Hamas-ledda palestinska regeringen ställts in eftersom gruppledaren Salah Mohammad al-Baradwil inte får visum av Frankrike och därför inte kan resa till något av Schengenländerna.

En representant för Hamas kommer ändå till Sverige inom kort. Organisationen har terrorstämplats av både USA och EU, men vann det palestinska valet och leder nu den palestinska regeringen.

Konferens i Malmö

Hamas-medlemmen Atef Adwan, palestinsk flyktingminister, har fått visum för att delta i en konferens för ex-palestinier i Malmö nu på lördag.

Beslutet att ge Adwan svenskt visum får nu hård kritik Frankrike.

- Om Sverige informerat om visumansökan på rätt sätt skulle Frankrike sagt nej, säger Olivier Guerot, talesman vid franska ambassaden i Stockholm, till SR Ekot.

Enligt Franrike ska information om visumansökningar av ledande Hamas-medlemmar skickas till övriga Schengenländer genom ett speciellt system mellan huvudstäderna.

Enligt Guerot gjorde Sverige inte så i det aktuella fallet, vilket gjorde att man missat Adwans ansökan.

Hela Schengen

Adwan får nu inte bara visum till Sverige utan till alla andra länder som omfattas av Schengen-avtalet.

Viseringen har utfärdags av Sveriges generalkonsulat i Jerusalem, som tillbakavisar kritiken.

Enligt generalkonsul Nils Eliasson finns det inte något speciellt system för att informera andra Schengenländer om visumansökningar från Hamas-företrädare. Eliasson anser att Frankrike fått all nödvändig information om Adwans ansökan.

- För det första har vi informerat samtliga medlemmar i Schengen och dessutom har jag själv vid ett möte med EU:s myndighetschefer i Jerusalem på tisdagen informerat uttryckligen om att konsultationen har genomförts och inga invändningar finns, säger han till Ekot.

Tidigare har både miljöpartiet och vänsterpartiet begärt att regeringen skulle ge möjlighet för Hamas att besöka Sverige, något statsminister Göran Persson avvisat.

Regeringen har tidigare sagt att man inte kommer att ha några kontakter med Adwan under hans besök i Sverige.

Caroline Olsson