Aids-viruset spårat till schimpanser

NYHETER

Forskare: Jägare fick ett apbett

Gåtan om var aidsviruset kan vara löst.

Forskare har spårat ursprunget till schimpanser i ett litet hörn av Kamerun.

Förmodligen blev en jägare biten och blev den första människan att smittas.

Det är känt sedan länge att schimpanser har sin egen version av aids-viruset – siv.

Nu vet man betydligt mer än så.

Forskare har kämpat i sju långa år bara med utvecklingen av test för utföra en genetisk spårning. Och resultaten – som publiceras i senaste numret av Science – är mycket detaljerade.

– Vi har inget botemedel än och vi har inget vaccin. Men vi vet var det kommer ifrån, säger doktor Beatrice Hahn på universitetet i Alabama.

Över 1 300 avföringsprov har sökts igenom efter siv-antikroppar. Man fann dem hos en subart bland schimpanserna i södra Kamerun.

Troligtvis har en jägare bitits av en schimpans – alternativt skurit sig medan han slaktat en – och därmed blivit den första människan att smittas med viruset. Den första kända infekterade personen var en man från Kinshasa i Kongo. Hans blod sparades i samband med en medicinsk studie 1959, decennier innan man ens kände till viruset.

Spreds mellan länderna

– Hur många som smittats mellan jägaren och att viruset nått Kinshasa vet vi inte. Det kan ha varit en, tio eller hundra. Så småningom hamnade det hur som helst i ett tätbebyggt område, och det var där det verkligen tog fart, säger Beatrice Hahn.

Steget från Kamerun till Kongo är dock logiskt. Floder och hav var dåtidens transportvägar i området, och många reste exempelvis mellan de två nämnda länderna.

Patrik Andersson