Tomas Olsson hittad död

NYHETER

Kroppen hittades av två sherpas och har förts ner till 6 400 meter

Äventyraren Tomas Olsson, 30, som saknats efter en olycka på Mount Everest har hittats död, säger pappan Lars Olsson till TT.

Tomas Olsson.

Under lördagen har flera parallella räddningsförsök gjorts. Det var två sherpas som återfann den saknade bergsklättraren och extremskidåkaren från Borås på 6 700 meters höjd. I expeditionen som letade efter Tomas Olsson ingick också tre svenska klättrare.

– Deras bedömning baserat på skadorna är att Tomas omkom i fallet, säger en av de personer som från Sverige koordinerat räddningsinsatsen till TT.

Föll från 8 500 m

Enligt honom kunde sherpas föra kroppen ner till 6 400 meter under lördagen. Planen är att på söndagen fortsätta till brittiska arméns basläger på 6 000 meters höjd.

Tomas Olsson föll från 8 500 meters höjd på väg ner från Mount Everests topp. Han färdades tillsammans med norrmannen Tormod Granheim och föll när de två skulle ta sig nerför en klippbrant. Norrmannen är en av flera som organiserat räddningsförsök på bergets otillgängliga nordsida.

Helikopter stand by

– Vi har fått uppgifter om att en kropp har återfunnits där Tomas Olsson föll från klippväggen, säger Christian Carlsson på UD:s presstjänst. Vi kan däremot inte bekräfta att det verkligen handlar om Tomas Olsson ännu. Allt pekar dock på att det är honom det handlar om.

En helikopter står stand by i Kathmandu. Om vädret tillåter sker helikopterfärden från armélägret under söndagen.

Från Kathmandu kommer kroppen flygas hem till Sverige.

– Vår tanke är att kunna använda helikoptern för att transportera kroppen, under förutsättning att det är Tomas Olsson som hittats, tillägger Christian Carlsson.

Tidigare artiklar

Robert Triches, TT