Popvänstern vill bara höras!

NYHETER

Debattören Erik Zsiga menar att Timbuktus politiska texter bara är en image

Jag gillar Timbuktu. Jag såg honom live förra helgen, och ojoj vad jag diggade.

De grymmaste låtarna är dem om politik. De är nästan alltid tokfel politiskt. Men de är superfyndiga och vettiga på ett sätt som inte är vanligt när det unga kultur- och mediaetablissemanget – eller popvänstern som jag kallar dem – ger sig in på politik.

För då blir det oftast heltokigt.

I popvänstern poserar de med att vara klotets hederligaste idealister och radikaler, men är sopiga på att leva upp till det.

De sågar rikedom och snackar om att dela med sig, men har oftast inget emot att själva tjäna pengar. De dissar den privata äganderätten, men köper själva bostadsrätter och sportbilar. De propagerar för höga skatter, men jobbar inte sällan svart och smiter skatten.

De säger att de hatar kapitalismen, men är inte beredda att dela ut sin musik eller sina filmer gratis nu när de verkligen skulle kunna avskaffa kapitalismen i sin bransch.

I popvänstern jobbar de hårt på imagen som underdogs. De påstår att de sparkar uppåt mot makten och etablissemanget. Men det där är bluff.

Popvänstern är ju självt, ja en del av etablissemanget. Popvänstertyperna har inte sällan inkomster och förmåner som är betydligt fetare än Medelsvenssons, och de har på ett sätt en makt som är större än politikernas.

Kommande generationers åsikter formas av Timbuktu, inte av Persson eller Reinfeldt.

I popvänstern är de inte så öppna mot omgivningen som de skryter med. Om de kreddiga vänsterlirarna gick på krogen och hamnade intill bilmekanikern som gillar Ledin, skulle de garanterat ha spytt på bilmekarens smak.

Andra går ännu längre i intolerans. Mattias Alkberg, sångare i Bear Quartet, förklarar att han vill skjuta Wallenberg. Musikjournalisten Andres Lokko skriver att bratsen borde ”spetsas på vassa pålar”. Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen uppmanar Usama bin Ladin att komma tillbaka till USA och amerikanerna för att ”ge dem helvete”.

Vad säger sådana hatattacker om demokrati- och människosynen? Hur bättre blir världen av det?

I popvänstern verkar vänsteråsikterna vara en modepryl snarare än ett kall.

De tjatar sina slentrianmässiga socialistklyschor, men det verkar egentligen viktigare för dem att bullra än att förändra världen. Det är ju då de hörs. Ju mer vågade låttexter, krönikor och intervjutexter, desto fler kommer på spelningen eller läser krönikorna.

Mer vänster innebär alltså mer pengar. Så funkar media och det har popvänstern fattat mer än några.

Men de kan väl inte hjälpa att det kapitalistiska samhället funkar så, de är ju emot kapitalismen?

Nja, den invändningen håller inte. Det är väl bara att sluta ta betalt för filmerna, texterna och låtarna? Även om jag tycker att det vore knäppt. Jag betalar gärna. Du har ju faktiskt lagt ned en hel del arbete på dem, eller hur Timbuktu?

Varför kan du och de andra i popvänstern inte erkänna att det faktiskt är kapitalismen – att vi betalar för era produkter – som gör att ni kan leva på den konst ni älskar?

Erik Zsiga

Duellen

Erik Zsiga