Experten: De kommer ta till vapen

NYHETER

Osynliga partiet låg bakom gårdagens manifestation.

- Det här är en grupp som vi måste ta på allvar, säger extremistexperten Anders Bergman.

Osynliga partiet består av ett stort antal vänsterextrema grupper över hela landet. De har kopplingar till bland annat ungsyndikalisterna och Afa. De senaste månaderna har de tagit på sig en rad attentat, bland annat de mot centerpartiets lokaler på olika platser.

I går krossades flera rutor på centerpartiets expedition i Jönköping.

Rädda för toppstyrt samhälle

De har ett politiskt program och har som mål att undergräva kapitalismen.

- De är rädda för att samhället ska bli toppstyrt. Genom gatuaktioner vill de belysa problemen i samhället, säger Anders Bergman.

Han är inte förvånad över upploppet i går kväll.

- Jag har följt de här grupperna under en längre tid och är snarare förvånad över att det inte hände mer. Både höger- och vänsterextremisterna är väldigt aktiva i dag och jag tror att det här är något vi får vänja oss vid.

Likheter med Italien

Är det något du är orolig över?

- Ja, jag är orolig. Jag kan se likheter med Italien på 70-talet där vissa inom vänsterrörelsen till och med gick in i terroristorganisationer.

- Om vi inte tar upp de frågorna de vill belysa, eller om det blir en konfrontation mellan polis och de här grupperingarna med skadlig utgång likt det som hände i Göteborg, då tror jag att vissa av de här människorna kan gå vidare och ta till vapen.

Förknippas med Våld

Läs mer:

Therese Hansson, Eric Tagesson