IP-telefon kan bli årets julklapp

NYHETER

”Det räcker att koppla en dosa till sitt gamla abonnemang”

Efter sommaren väntar en het telekomhöst, när IP-telefoni enligt branschen ska få sitt genombrott.

Enklare teknik gör det möjligt för varje svenskt hushåll att byta ut sin gamla fasta telefon.

- Man kan jämföra det med utvecklingen på tv-sidan, där alla på kort tid är på väg att byta till platta tv-skärmar, säger IT-analytikern David Larsson hos analysföretaget IT Research till TT.

Till hösten kommer de första riktigt enkla produkterna ut på marknaden, som gör det möjligt att gå över till IP-telefoni utan att först byta ut den gamla telefonen och ägna sig åt bökiga installationer.

- Det kommer att räcka med att koppla till en dosa till sitt gamla abonnemang för att komma i gång. Det kan mycket väl bli nästa års julklapp, säger David Larsson.

"Revolution"

De flesta har hört talas om företaget Skype, som för många blivit synonymt med telefoni via internet. Men hela telebranschen är inne i en explosiv teknikövergång från det gamla kopparnätet till en bredbandsbaserad telefoni.

- Än har kanske fem procent av telefonanvändarna gått över, men innan året är slut är det minst det dubbla och om något år kommer samtliga svenska hushåll och företag ha bytt teknik, det är inget mindre än en telerevolution, säger David Larsson.

Slå upp en tidning och man ser att något är på gång. Annonskampanjer från Telia, Tele 2 och andra teleoperatörer visar att kampen om kunderna har startat. Tele 2 lanserade i veckan sin nya tjänst. Den finns sedan tidigare utomlands och har på kort tid fått över 100 000 användare.

Nya aktörer

Skypes och Tele 2:s gemensamma IP-telefonteknik "Parlino", som bygger på internetteknik och telefonsamtal via datorer, har på kort tid nått stora framgångar. Skype hävdar att företaget har över 100 miljoner användare världen över.

Telebolagen utvecklar nu tekniken för bredbandstelefoni som inte behöver passera datorn. Post- och telestyrelsen (PTS) förutsäger tillsammans med telebolagen en snabb utveckling. Helt nya aktörer väntar också i kulisserna.

- Till exempel Microsoft, de kommer med all säkerhet att bli starka utmanare, säger David Larsson.

Enligt PTS:s senaste statistik fanns det i juni förra året 126 000 IP-abonnenter, de flesta hushållskunder. Det var en ökning med 124 procent från året innan.

Fakta/ IP-telefoni

Anders Lignell/TT