SJ drabbas av konkurrensen - ska spara en miljard

NYHETER

Nu slår konkurrensen mot SJ.

Det statliga tågbolaget planerar att spara en miljard kronor på tre år – en av tio anställda riskerar få gå.

– Det är en tuff situation, säger SJ:s vd Crister Fritzson, till Sydsvenskan.

SJ går fortfarande med en stabil vinst. Men den ökade konkurrensen från privata tågbolag gör att det statliga bolaget ändå väljer att spara.

– Det är en tuff situation. Vi måste agera snabbt för att stärka vår konkurrenskraft. Vi ser att vi har för hög kostnadsnivå i förhållande till vår omsättning, säger Crister Fritzson, SJ:s vd, till Sydsvenskan.

Förlorar upphandlingar

Fritzon planerar att minska företagets kostnader med mellan 10 och 15 procent, enligt tidningen. Det beskrivs som en förutsättning för att för att bolaget ska kunna fortsätta vara en stark aktör på den svenska järnvägsmarknaden.

– Det är normalt för alla bolag att titta över kostnadsnivån. Vi måste värna vår konkurrenskraft när vi möter ökad konkurrens, säger Crister Fritzson till Sydsvenskan.

SJ har på senare tid förlorat flera viktiga upphandlingar. För bara två veckor sedan lyckades Veolia ta över Öresundstågtrafiken framför näsan på SJ. Det statliga bolagets bud var betydligt dyrare än både Veolias och Arrivas.
– Vi gick in med ett bud utifrån de förutsättningar vi såg. Vi går nu vidare där vi ser möjlighet att driva upphandlad trafik. Vi arbetar utifrån en strategiplan för att bli konkurrenskraftiga i de upphandlingar som kommer, säger Crister Fritzson till Sydsvenskan.