Rysslands varning till Ukraina: ”Kan bli inbördeskrig”

"Stoppa militära förberedelser"

Nu slår Ukraina tillbaka.

En antiterrorstyrka har satts in mot de proryska grupper som i går ockuperade myndighetsbyggnader i Charkiv.

Samtidigt varnar Ryssland Ukraina för "inbördeskrig".

Inrikesminister Arsen Avakov skrev på sin facebooksida om insatsen i Charkiv i östra Ukraina:

En antiterroristoperation har sjösatts. Stadens centrum är blockerat tillsammans med tunnelbanestationer. Oroa er inte, så fort vi är klara kommer de att öppnas igen.

70 proryska demonstranter ska ha gripits.

Inrikesministern säger till nyhetsbyrån Interfax-Ukraine att de gripna är misstänkta för illagala aktiviteter relaterade till separatism och störande av ordningen bland annat.

Hittills har Ukraina inte agerat särskilt kraftfullt mot de proryska demonstranter som ockuperat olika myndighetsbyggnader i större städer i östra Ukraina.

Skarp varning

Men när Ukraina trappar upp gör även Moskva det. Under morgonen kom enligt nyhetsbyrån Reuters en skarp varning från utrikesdepartementet i Moskva kring utvecklingen i östra Ukraina.

"Vi manar till omedelbart stopp för de militära förberedelser som kan leda till utbrott av inbördeskrig", heter det i en kommuniké på tisdagen.

Utspelet kommer sedan proryska demonstranter tagit över myndighetsbyggnader i städerna Charkiv, Lugansk och Donetsk, med krav om att områdena ska följa exemplet Krim, vända huvudstaden Kiev ryggen och liera sig med Moskva.

Ukraina anklagar Moskva för att ligga bakom de proryska demonstrationerna genom att bussa in tusentals ryska "turister" till östra Ukraina.

Publisert: