”Jag räknar med att det försvinner av sig självt”

1 av 2 | Foto: Assange ställde upp på en intervju över Skype från Ecuadors ambassad i London.
NYHETER

LOS ANGELES. Om 2 500 dagar kan Julian Assange lämna Ecuadors ambassad i London som en fri man.

Då går preskriptionstiden ut för det sista av de två våldtäktsmål i Sverige som Wikileaks grundare anklagas för.

Men när Aftonbladet frågar om han tänker stanna så länge avfärdar han frågan.

– Mitt fokus ligger på målet i USA och åtalsjuryns fortsatta utredning. Det är därför jag har sökt asyl, säger han.

Assange pratar länge och gärna när han ställer upp på en presskonferens via Skype. Han gör det från den ambassad bakom Harrods i London dit han flydde den 19 juni 2012 för att undvika utlämning till Sverige.

Men när det gäller fallet om de båda kvinnorna i Sverige som anklagar honom för sexbrott blir den 42-årige australiensaren fåordig.

– Jag räknar med att det svenska målet försvinner av sig självt. Det ändrar inte min situation här i relation till när jag lämnar ambassaden.

Assanges flykt har på inga vägar hindrat vare sig hans arbete eller Wikileaks fortsatta verksamhet.

Han berättar att organisationen låg bakom den amerikanske visslarens och tidigare CIA-anställde Edward Snowdens flykt från Hongkong till Ryssland. Snowden avslöjade USA:s och Storbritanniens internetspionage för världen.

Spar inte på krutet

– Vi har lagt ut sex videor om honom i dag – den första av honom i Ryssland där han kommenterar den integritetsutmärkelse han fått, säger Assange.

Han spar inte på krutet när han beskriver hur västvärldens myndigheter försöker bekämpa personer som Snowden.

– Det är otroligt att se Jay Carney (pressekreterare i Vita huset, reds anm) när han fördömer Ryssland för att landet låtit Snowden träffa Amnesty International och organisationer för mänskliga rättigheter. Det är något som man förväntar sig höra från en talesperson i Nordkorea.

Under den närmare 90 minuter långa presskonferensen brusar Assange bara upp en gång. Det är när han tillfrågas om sitt eget ansvar för civila som hamnat i skottlinjen på grund av organisationens spridning av hemliga uppgifter.

– Jag väntade på det där. Du repeterar Pentagons propaganda. Förresten har inte ens Pentagon sagt det. Inte en enda gång har den amerikanska regeringen påstått att någon kommit till skada på grund av läckorna. Den har till och med sagt det under ed i samband med Bradley Manning-förhören tidigare i år.

– Det du syftar på är en förvanskad kommentar som gjordes 2010 och som medieimperiet Murdoch spridde över hela världen.

Assanges engagemang har gjort honom världskänd. Men baksidan av berömmelsen drabbar hans omgivning.

– Jag har en familj (fru och ett barn, reds anm). De har tvingats flytta och byta namn eftersom de varit föremål för dödshot från amerikanska högerkrafter som vill döda min son för att slå mot mig.

Inte rädd

Men Assange är inte rädd.

– Vi vidtar säkerhetsåtgärder och lägger energi på det.

På ambassaden, som han inte kan lämna, springer han varje dag runt sex kilometer på ett löpband.

Han har också en lampa som simulerar solljus.

– Personalen har blivit som min familj. Vi äter lunch och firar födelsedagar tillsammans.

När han tillfrågas om han lärt sig spanska drar han på mun.

– Om man har några språkkunskaper har jag, som undersökande journalist, lärt mig att man inte ska avslöja det.

I dagarna släpps en film om Wikileaks, "The fifth estate". Assange har vägrat träffa Benedict Cumberbatch som spelar huvudrollen i historien. Den bygger på en biografi av australiensarens tidigare vapendragare och medgrundare till Wikileaks, Daniel Domscheit-Berg.

– Det är en av de två mest fientliga böcker som skrivits om Wikileaks. Dreamworks bestämde sig för att köpa båda och har inte konsulterat oss eller närmat sig oss på något sätt.

Assange väntar och ser.

– Intresset är lågt och den kommer att floppa. Filmen är inte gjord för biopubliken. Jag vet faktiskt inte vem den är gjord för.

Det är hårda ord från en man vars organisation är indragen i fler än ett dussin rättsfall runt om i världen.

På frågan om han ångrar något så tvekar han först.

– Alla konflikter spelar roll för att man ska lära sig och kunna förbättra de små detaljerna. Men jag har tänkt igenom de stora besluten och tycker inte att vi kunde ha gjort något annorlunda.