Får 16 år för mord på pojkvännen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: PRIVAT
Stefan Nilssons straff sänks av hovrätten.

NYHETER

Tingsrätten har sedan tidigare bedömt att det finns ”övertygande bevisning” mot Jens Janzons 37-årige pojkvän Stefan Nilsson.

Pojkvännen har genomgått en rättspykiatrisk undersökning som fastställer att mordet inte begick under psykisk störning – han kan därmed dömas till fängelse.

Tingsrätten dömer honom till 16 års fängelse för mord.

I förra veckan kom resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen av 37-åringen. Rättsmedicinalverket i Göteborg bedömde att Stefan Nilsson inte begått mordet under psykisk störning.

Därmed kan pojkvännen dömas för fängelse.

Och tingsrätten gick på åklagarens yrkan och dömde honom till 16 års fängelse för mord och grov stöld. Men också till skadestånd på omkring 200 000 kronor till Jens Janzons anhöriga.

”Visat hänsynslöshet”

Tingsrätten skriver att det är bevisat att Stefan Nilsson orsakat Jens Janzons död. Och tingsrätten menar att 37-åringen haft insikt i vad som skedde, i rätten har han själv uppgett att han suttit över Jens Janzon och tryckt ner honom mot golvet:

”Jag tryckte tills han slutade andas”. Enligt tingsrättens bedömning talar det för att Stefan Nilsson gjort en medveten handling.

Tingsrätten bedömer att gärningen är att avse som grov eftersom Stefan Nilsson "visat hänsynslöshet” eftersom Jens Janzon inte kunde skydda sig.

Tog stryptag

Under rättegången har det framkommit att Jens Janzon och pojkvännen planerade att köpa ett hus tillsammans. Men pojkvännen ljög om sin ekonomiska situation och sa att han var miljonär. Men när handpenningen till huset skulle betalas var Stefan Nilsson tvungen att berätta sanningen - att han inte hade några pengar. Paret hade då börjat bråka. När Jens Janzon packade en väska och hotade att lämna honom eskalerade grälet. Efter att de båda fallit till golvet tog pojkvännen stryptag om Jens Janzons hals.

”Mår inte alls bra”

Stefan Nilssons advokat Lennart Jemtelius skriver i ett mejl till Aftonbladet att han har läst domen, men att de ännu inte tagit ställning till ett eventuellt överklagande.

–  Även om det finns anledning att överpröva tingsrättens dom så vet jag inte om min klient orkar ytterligare

rättegång i saken. Han mår för tillfället inte alls bra, skriver advokaten.

Han skriver även att de ska ha ett möte där de gå igenom domen och diskuterar ett eventuellt överklagande. Sista dag för överklagan är den 10 december.

Skulle till Cypern

Jens Janzons familj anmälde honom som försvunnen den 5 augusti.

I slutet av juli hade någon uppdaterat Jens Janzons Facebooksida och skrivit att han skulle till Stockholm och sedan till Cypern med sin pojkvän. Ett par dagar senare uppdateras facebooksidan igen, denna gång med ett meddelande om att väskorna med deras telefoner är på väg. Men ingen hör av sig till anhöriga. Och meddelandet var dessutom skickat från en mobiltelefon.

Dök upp i Eskilstuna

När familjen anmäler försvinnandet får en nära vän genom polisen reda på att Stefan Nilssons pass är ogiltigt. Och samma dag dyker pojkvännen upp och sov över hos en bekant i Enköping och säger till denne att Jens Janzon är hemma hos sina föräldrar.

Den 8 augusti hittades Jens Janzon död i ett källarförråd vid sin bostad i Karlstadtrakten. Stefan Nilsson anhölls i sin frånvaro, misstänkt för mord.
Polis grep honom i Eskilstunatrakten och i förhören erkände han att han dödat Jens Janzon, under häktningsförhandlingen medgav han vållande till annans död.

Publicerad: