Nyheter

Black Cobra har gått över till kortbluffar

NYHETER

Enligt polisen är det kriminella gänget Black Cobra i princip utraderat.

Men verkligheten är en annan – gänget har bytt strategi.

I stället för våld och utpressning mot andra gäng och företag, har man siktat in sig på ekonomisk brottslighet mot vanliga svenskar.

– Det är svårspanat, svårbevisat och otroligt krävande att utreda, säger Helena Hotza på Stockholmspolisen.

Sedan 2012 existerar inte längre det kriminella gänget Black Cobra i Stockholm, enligt polisen. Något som uppges bero på de massiva polisinsatser som lett till att flera ledare har dömts till fängelse. En annan officiell förklaring är också att nätverket söndrats av interna strid­er. Strider som uppstod efter myndigheternas punktmarkering.

Värvar ungdomar

Polisforskaren Stefan Holgersson har tidigare riktat kritik mot polisens sätt att skönmåla sina insatser mot gängkriminalitet.

– Splittringen av Black Cobra beror mest på andra orsaker än starka polisinsatser, säger han.

Han ifrågasätter trovärdigheten hos polisen då den i olika tidsperioder gått ut med uppgifter om att Black Cobra inte skulle finns kvar i Sverige. De verkar fortfarande i städer i Mellansverige och ställer till stora problem.

– De uppgifter jag fått från polisen är att Black Cobra fortfarande är aktiva i mindre städer och knyter till sig ungdomar. Det finns ett intresse för dem att hålla en låg profil, säger Stefan Holgersson.

Fristående nätverk

Insatschefen för SYL, Söderortspolisens grupp mot kriminella nätverk, Jonas Viberg, menar att Black Cobra i södra Stockholm fortfarande existerar, men under andra former än tidigare:

– Bilden ser annorlunda ut i dag, Black Cobra lever inte kvar som varumärke på samma sätt. Många av de tidigare medlemmarna är kriminellt aktiva men bildar andra konstellationer.

De bär inga klubb- emblem men ingår i olika fristående kriminella nätverk.

–  De jobbar inte och betalar ingen skatt. Ledarpersonen håller på med alla former av krimina­litet och har ännu inte tagits på bar gärning, säger Helena Hotza, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

Tar banklån

Enligt Helena Hotza har medlemmar i Black Cobra ändrat sina strategier. De har övergått från våld och utpressning till bedrägerier. Id-kort kapas och banklån tas i målsägandes namn. Ett växande problem som får oerhörda konsekvenser för offren.

– Det är svårspanat, svårbevisat och otroligt krävande att utreda, säger hon.

Gärningsmännen googlar nya fastigheter med brevlådesystem i porten och tar reda på vilka som tjänar mest där. De beställer falska id-handlingar i deras namn, vittjar brev­lådorna och tar banklån. Det har även hänt att id-kapare öppnar bankkonton, tar sms-lån och handlar på kredit.

Id-kapades

En som fått sin identitet stulen är Christopher Dywik i Kalmar. Tjuvarna hade köpt varor i hans namn för nästan 70 000 kronor.

– Kriminella gäng gynnas av att allt är så öppet i Sverige, det borde vara svårare att få tag i hela personnummer på nätet till exempel, har han tidig­are sagt till Aftonbladet.

Det är oklart vem som låg bakom bedrägeriet.

Stölder kopplade till id-kapningar omfattade nästan 2,7 miljarder bara under förra året, enligt Aftonbladets tidigare kartläggning.

Här finns Black Cobra/har Black Cobra funnits:

Östergötland

Såväl Black Cobra som Outlaws och Hells Angels verkar i regionen och det pågår en ständig rivalitet mellan grupperna.

– Det har varit och är oroligt kring Black Cobra och andra kriminella grupperingar i Linköping – de slåss, hotar och skjuter på varandra, säger Tony Georgson vid polisen i Östergötland.

Black Cobra har varit etablerade i länet sedan flera år tillbaka. Brottsaktiviteten går lite i vågor beroende på vilka aktiva som är ute i samhället. Kriminaliteten går ut på att tjäna pengar på olika narkotika- och affärsverksamheter.
 

Södermanland

Polisledningen i Eskilstuna vill inte uttala sig om Black Cobras verksamhet i regionen.

– Det finns en risk att det kan stjälpa vårt arbete, säger Lars-Erik Sundqvist, tillförordnad chef vid polisens underrättelsetjänst i Södermanland.

En källa vid polisen uppger dock att Black Cobra är ett problem i Eskils­tuna. Förra måndagen mördades en 32-årig man som pekats ut som Black Cobras ledare i Eskilstuna utanför en vårdcentral.

Västmanland

Polisen i Västmanland uppger via sin pressekreterare Johanna von Wowern att det för närvarande inte finns någon gruppering med Black Cobra i länet. 

– Enda gången vi märker det, ungefär var tredje månad, är om någon krog i länet får besök. Då kan det bli lite oroligt och stökigt, säger hon.

Stockholm

Enligt polisen upphörde Black Cobra i Stockholm för ett år sedan efter att polisen bland annat genomfört ett antal framgångsrika insatser med att störa grupperingen, ledare har dömts till fängelse.

– Black Cobra lever inte kvar som varumärke, säger Jonas Viberg, insatschef vid Söderortspolisens grupp mot kriminella nätverk.           

Många av tidigare medlemmar är fortfarande kriminellt aktiva och har bildat andra fristående nätverk i Stockholm som begår grova brott utan att bära något klubbemblem.

Malmö

Black Cobra i Malmö upphörde förra året.

– Man använder sig inte av namnet längre, det är ytterst sällan det kommer upp numera. Men en del av de här individerna har vi fortfarande kontakt med, säger Mats Karlsson, operativ chef på polisen i Malmö:

Han beskriver de forna Black Cobra-männen som multikriminella.

– De sysslar med brottslighet som ger maximal utdelning och där straffen är låga.

När det gäller id-kapningar och fakturabedrägerier så förekommer vissa av individerna i de sammanhangen, uppger Mats Karlsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, hudvård och vitaminer – handla allt inför hösten hos MEDS

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter