Världens fulaste djur korat

Av: Björn Barr

Publicerad:

NYHETER

Vinnaren: En riktigt ful fisk

Föreställ dig en kropp av gelé, en slemmig böld till näsa och en rekordsur mun.

Inte ens en fiskmor skulle kunna älska något sådant.

Men precis så ful är blobfisken – världens i särklass fulaste djur enligt en ny omröstning från Ugly Animal Preservation Society.

Vid en första anblick ser den ut som någon form av slemmiga inälvor eller ett havsmonster från H.P. Lovecrafts skräcknoveller. Men den lilla djuphavsfisken är en beskedlig typ – trots sitt minst sagt groteska yttre. Den lever på omkring 1 000 meters djup utanför Australiens kust. Blobfisken har inga muskler men då dess densitet är lägre än vatten kan den tillbringa sina dagar med att studsa runt ovanför havsbottnen.

Trålas av misstag

En rätt oproblematisk tillvaro på det stora hela – om det inte vore för bottentrålande fiskebåtar. Titt som tätt följer fisken med upp som bifångst när australienska fiskare trålar efter krabbor och humrar.

Det har till och med gått så långt att blobfisken har blivit utrotningshotad.

Ska rädda fisken

Men nu kan den fula firrens framtid vara fredad. Efter en omröstning av organisationen Ugly Animal Preservation Society har blobfisken utnämnts till världens i särklass fulaste djur. Tanken är att utnämningen ska öka allmänhetens – och på sikt också de bottentrålande fiskarnas – fokus på blobfiskens utsatta situation.

Bland de övriga djuren som var nominerade i tävlingen återfanns bland andra näsapan och ugglepapegojan.

Publicerad: