”Jag är övertygad, Anna hade levt om hon haft livvakter”

Av: Angelica Öhagen, John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nära vännen Eva Franchell var med när Mijailovic gick till attack mot Anna Lindh

1 av 6

Eva Franchell fanns vid utrikesministerns sida den ödesdigra eftermiddagen för tio år sedan.

Nu berättar hon om sin vän och arbetskollega - Anna Lindh.

– Anna var en tävlingsmänniska som hatade att förlora. Det var det som drev henne vidare, säger hon.

Anna Lindh knivhöggs på varuhuset NK i Stockholm den 10 september 2003.

Dagen efter dog hon - till hela nationens fasa.

Vid Anna Lindhs sida på NK fanns Eva Franchell som arbetade som pressekreterare åt Anna Lindh 1994 till 2000.

Under årens lopp blev de nära vänner.

– Anna var en god vän. Vi hade samma dåliga humor och vi hade väldigt roligt ihop. Vi pratade nästan alltid politik och i bland skröt vi lite om barnen så som man gör, säger Eva Franchell, som i dag arbetar som ledarskribent på Aftonbladet.

Fel bild av Anna

Hon beskriver Anna Lindh som en strukturerad och nyfiken tävlingsmänniska.

– Hon var en väldigt metodisk person och en väldigt metodisk politiker, säger Eva Franchell.

Som kvinna i det politiska finrummet mötte Anna Lindh ibland sexism, berättar Eva Franchell. Hon nämner hur en diplomat berömde utrikesministerns ”snygga ben” när Lindh skulle träffa de svenska ambassadörerna för första gången.

– Hon mötte sexism både i Sverige och utomlands. I stängda rum kunde hon ­vara ganska förbannad över det här men det var inget hon kommenterade utåt, ­säger Eva Franchell.

Efter mordet på Anna Lindh reagerade Eva Franchell på bilden som målades upp av utrikesministern i medier och i offentligheten.

”Fick kvinnliga epitet”

– Hon beskrevs väldigt mycket som kvinna efter din död. Hon fick kvinnliga epitet, som att hon var käck och glad, att hon åt äpplen och hade ena foten i stekpannan. Jag saknade bilden av politikern och utrikes­ministern Anna Lindh. Man kan fundera om en man hade beskrivits på samma sätt.

Mordet på Anna Lindh innebar att två Socialdemokratiska ministrar mördats. Eva Franchell säger att mordet var ett oerhört trauma för partiet som fortfarande inte har läkt - mycket för att Anna Lindh av många sågs som en framtida partiledare.

– Jag tror att Anna hade varit en väldigt bra parti­ledare som hade haft förmåga att ena partiet. Hon var inte en stor chefsideolog men hon var en praktisk människa som kunde få folk att arbeta tillsammans. Jag tror också att hon hade kunnat vara statsminister, ­säger Eva Franchell.

Annan bedömning

Sedan mordet har hon inte velat berätta offentligt om vad som egentligen hände på NK den där septembereftermiddagen - av hänsyn till de anhöriga.

Men Eva Franchell är övertygad om att en livvakt hade kunnat förändra historieskrivningen kring Sveriges utrikesminister Anna Lindh. Och att Säkerhetspolisen inte erbjöd utrikesministern livvaktsskydd på morddagen är hon fort­farande förbittrad över.

– Jag är 1,56 lång och var helt oförberedd men jag lyckades ändå boxa bort honom. Jag är övertygad om att Anna hade levt i dag om hon hade haft livvaktsskydd. Och jag är helt övertygad om att man gjorde en annan bedömning av en kvinna som är ute och handlar än av en man som går på ett möte, säger Eva Franchell.

Publicerad: