Fler till Fi efter Fittstim-debatt

”ENORMT INTRESSE” Gudrun Schyman var en av dem som debatterade Belinda Olssons programserie ”Fittstim - min kamp”.
”ENORMT INTRESSE” Gudrun Schyman var en av dem som debatterade Belinda Olssons programserie ”Fittstim - min kamp”.

Debatten om feminism går varm efter SVT:s ”Fittstim - min kamp”.

Det har lockat en ström av nya medlemmar till Gudrun Schymans parti Feministiskt initiativ.

– Igår var det 70 personer som anmälde sig, det fortsätter att strömma in idag, säger Schyman.

Har feminismen spårat ur? frågar sig programledaren Belinda Olsson i serien ”Fittstim - min kamp”, som inleddes på SVT igår. Programmet har hon gjort apropå att hon för femton år sedan var en av redaktörerna för antologin Fittstim, där 18 kvinnor skrev om feminism.

Hon har fått en mängd svar och mothugg, bland annat från Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ.

– En del är inte vana vid att feminismen har den bredd som den har idag, att det är självklart att feminism också är antirasistiskt, och att vi ser samband mellan kvinnohat, rasism och homofobi. Jag tycker att Belinda Olssons program är en personlig betraktelse som jag har all respekt för, men man kan inte göra den problemformuleringen allmängiltig och säga att feminismen har spårat ur, säger hon.

70 personer på en kväll

Samtidigt strömmar medlemmarna till hennes parti.

I går anmälde sig 70 nya medlemmar till partiets sajt. Ett rejält uppsving, enligt Amanda Mogensen, kommunikationsansvarig för partiet. Hon är säker på att det beror på att feminism diskuterats vitt och brett i veckan.

– Det finns ett enormt intresse för de här frågorna som jag inte har sett sedan Fi startades. Den politiska debatten har inte riktigt fångat upp det tidigare. Frågor som rör diskriminering av kvinnor, och vilka lösningar som finns får inte så stort utrymme. Men när det får det, så visar det sig avgörande för oss.

Det tror Gudrun Schyman också.

– Vi är det enda politiska partiet som driver de här frågorna. Väljarna har ingenstans att ta vägen.

Får inte partibidrag

I oktober förra året hade Feministiskt initiativ 1500 medlemmar. Sedan den medlemsrekrytering som startades igång har de blivit närmare 3000. Och så 70 nya efter gårdagens program.

– Vi får inte partibidrag som de övriga partierna i riksdagen får, vi är beroende av vanliga människors engagemang för att förändra. Så för oss är det här jätteviktigt, säger Amanda Mogensen.

Publisert: