Hacker smygfotade Miss Teen USA med hennes webbkamera

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Cassidy, 19: ”Bara tanken ger mig mardrömmar”

1 av 2 | Foto: AP
Cassidy Wolf, 19, smygfotades i sitt eget sovrum av en hacker som tagit kontroll över hennes dator. ”Vänta inte med att anmäla, ju längre tid som går desto värre blir det” säger hon.

Hackern tog smygbilder av skönhetsdrottningen Cassidy Wolf – med hennes egen webbkamera.

Sedan krävde han sexuella tjänster av Miss Teen USA.

– Det här är extremt lätt gjort, säger it-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

I början av augusti utsågs Cassidy Wolf, 19, till Miss Teen USA. Nu berättar 19-åringen om hur hon innan skönhetstävlingen sexutpressades av en hacker.

Någon hade fyra månader innan tävlingen tagit kontroll över hennes dator. Med hjälp av Cassidys egen webbkamera hade hackern sedan tagit nakenbilder av henne i hennes sovrum – utan att hon visste om det, enligt tv-programmet Today.

Krävde ”tjänster”

Hackern kontaktade sedan 19-åringen och utpressade henne. Utförde hon inte ”tjänster” åt honom skulle han sprida bilderna, berättar Cassidy Wolf i programmet.

– Jag var skräckslagen. Jag bara skrek och grät, jag kände mig helt hjälplös, säger Cassidy i Today.

Hennes mamma kontaktade polisen och händelsen utreds nu av FBI. Utredningen har visat att samma person som gav sig på Cassidy troligen har gjort samma sak mot minst tolv andra kvinnor.

I nuläget har ingen gripits.

Extremt lätt

Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert, säger att det här är vanligt förekommande.

– Det är extremt lätt att göra. Det går till så att en trojan används för att ta kontroll över datorn och sedan går det att fjärrstyra den, säger han.

– Det går att ta bilder med kameran, avlyssna någon med mikrofonen och i princip göra allt som du kan göra med din dator, men från vilken plats som helt i världen med internetåtkomst.

Utöver att ta privata bilder, som i fallet med Miss Teen USA, kan hackaren också komma över kontokortsnummer och lösenord, enligt Joakim von Braun.

– Omfattande brottslighet genomförs på det här sättet, säger han.

”Tittade på mig i mitt rum”

Cassidy Wolf säger att hon drabbades innan hon var känd och att vem som helst kan drabbas. Hennes råd är att berätta för polisen vad som hänt direkt.

– Du kan aldrig föreställa dig att någon tittar på dig i ditt rum och det hade den här killen gjort. Bara tanken på det ger mig mardrömmar, säger hon enligt Daily Mail.

Publicerad: