S-topp i bibelbältet: Gud finns inte!

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Partivännerna upprörda i hemorten Jönköping

Gud finns inte - och det finns inget liv efter detta.

Det slår riksdagsledamoten Peter Persson (S) fast i en skriftlig fråga till utbildningsministern.

Nu är partivännerna upprörda i hemorten Jönköping.

Peter Persson, riksdagsledamot för socialdemokraterna.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Peter Persson, riksdagsledamot för socialdemokraterna.

Peter Persson var under den förra valrörelsen förstanamn på vallistorna i Jönköping.

Hans utspel har nu fått det att hetta till bland partivännerna på hemorten.

– Det är ett förvirrande och provocerande utspel i fel tid och fel län, säger Jonas Magnusson (S), ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet i Jönköpings kommun.

Partivännerna: Fokusera på arbetslösheten

Han är en av flera socialdemokrater som öppet tagit avstånd till Perssons utspel. De tycker att riksdagsledamoten borde fokusera på att arbetslösheten i stället för att beblanda sig med vad folk tror.

– Många har hört av sig och undrat vad han menar. I detta mångkulturella samhälle behöver vi prata mer om existentiella frågor och inte mindre, säger Anna-Carin Magnusson (S), landstingsråd i Jönköpings län.

– Det rör upp känslorna, det kan jag förstå. Bland våra troende kamrater är det flera som har undrat över det här och tagit illa vid sig, säger Carina Ödebrink, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Jönköpings län.

Partiledningen tar avstånd

I sin fråga till utbildningsminister Jan Björklund (FP) slår Peter Persson fast att vetenskapen tagit avgörande steg för att motbevisa guds existens.

Därför vill han avskaffa religionsundervisningen i skolan.

Gruppledningen i riksdagen tar avstånd från Peter Perssons utspel. Mikael Damberg, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, konstaterar att det inte följer partiprogrammet. Socialdemokraterna har inga planer på att slopa religionsundervisningen.

"Människors tro är deras egen ensak. Om man tror på Gud eller inte kan inte riksdagen bestämma", skriver Mikael Damberg i en kommentar.

Men huvudpersonen själv tar uppståndelsen med ro.

– Jag riktar en fråga till Björklund. Som utbildningsminister hävdar han att all undervisning ska grundas på fakta. Men det är uppenbart och tydligt i forskning som jag refererar till att världen inte har skapats så som jag lärde mig i det som kallades kristendomsundervisning, säger Peter Persson (S).

Publicerad: