Språk

Blir du hypad av årets nyord?

Av: 

Tina Remius

NYHETER

Testa dig själv på de nya orden!

Snippgympa, fäbodifiering och kjolprotest. Det är några av de nya ord som etablerat sig i det svenska språket.

– Många av orden säger något om vår samtid, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Språket förändras ständigt och årets nyordslista som tagits fram av Språkrådet i samarbete med Språktidningen visar på influenser från nyhetshändelser och säger något om vår samtid.

– Hästlasagne är ett ord som kommer ur en nyhetshändelse och som kommer att användas under lång tid som referensord, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Influenser från engelskan

Andra nyord har starka influenser från engelskan som exempelvis embrejsa och selfie. Båda orden har sina svenska varianter i orden omfamna och egobild men enligt Per-Anders Jande behöver vi nya ord för att variera vårt språk.

– Engelskan har en stor påverkan på svenskan och främst är det den yngre generationen som importerar dessa ord även om jag tror att många vuxna också använder dem i sitt vardagsprat, säger han.

Han är inte orolig för att svenska språket utarmas genom att allt fler ord plockas in från engelskan.

– Nej alla de här orden tillför ordförrådet något så det behöver man inte vara orolig för, säger han.

Han menar också att det finns ord som lätt kan kopplas samman med engelskan men som i år faktiskt har helt andra rötter.

– Ordet hypa är en förkortning av att vara hyperaktiv och har ingenting med engelskans ord att göra, säger han.

Nytt ord för förskola

På årets lista finns även ordet dygnis som är detsamma som en förskola som är öppen dygnet runt. Enligt Per-Anders Jande är detta ett ord som dykt upp i språket för att beskriva en helt ny företeelse och ordet kan komma att bli ett standardord i vardagsspråket.

– Vi har tidigare inte haft dygnet runt öppna förskolor och därför behöver vi ett ord för det, säger han.

Att vi spenderar allt mer tid på internet visar ord som nätvandra, e-sport och klicktivism.

– Det är ord som beskriver samtiden och internetsamhället kommer förmodligen att fortsätta att ge avtryck i ordförrådet, säger han.

De nya orden har tagits fram genom tips från allmänheten där personer twittrat och mejlat in förslag på nya ord. Dessutom har tre nyhetsjägare använts för att leta fram representativa ord ur dagstidningar. Efter en grovsortering sammanställs sedan listan.

– Det blir naturligtvis lite tycke och smak när vi plockar ut de ord vi finner mest intressanta. Men vad vi vill visa på är att språket inte är statiskt, Per-Anders Jande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

LÄS VIDARE

Ord för nytt debattklimat

ÄMNEN I ARTIKELN

Språk

Språkrådet