Flera olyckor i halt väglag

Foto: FLERA OLYCKOR I HALKAN Fyra personer, varav ett barn, fördes till sjukhus vid en trafikolycka på riksväg 50 mellan Toftbyn och Enviken på söndagsförmiddagen.
NYHETER

Trafikverket varnar för halka i nästan hela landet.

Under söndagen har flera personer skadats i olyckor på hala vägar.

– Man bör ta det lugnt, säger Anders Wallin på Örebropolisen.

Halkprognosen visar att det framför allt är frosthalka och ishalka på vägarna i landet under dagen.

Fram till i kväll gäller det hela Norrland och en bit ner i södra Sverige.

Bebis i olycka

Framåt natten varnar Trafikverket för halt väglag i hela landet förutom i de allra sydligaste delarna.

Flera rapporter om olyckor har kommit under dagen.

Kvart i nio fick polisen i Dalarna in ett larm om att en bil kört av länsväg 50 mellan Enviken och Falun och voltat.

I bilen färdades tre vuxna och en tolv veckor gammal pojke.

– Initialt var en person fastklämd, men samtliga klarade sig bra. Jag har inga rapporter om allvarliga skador, men de fördes till Falu lasarett för kontroll, säger Magnus Werkmäster, länsvakthavande befäl på polisen i Dalarna.

Orsaken till olyckan är oklar.

– Jag vet inte hur det var på platsen, men lokalt har vi det väldigt halt runt om i länet, säger Magnus Werkmäster.

Tre allvarligt skadade

I Härjedalen larmades polisen vid 09.30-tiden om att två bilar frontalkrockat på länsväg 315 vid Vemdalsskalet.

– Vi har fått in rapporter om att det är halt i hela Härjedalen, säger Oscar Berglund, länsvakthavade befäl på polisen i Jämtland/Härjedalen om väglaget.

Östersunds-Posten skriver att totalt sex personer, varav två barn, färdades i de båda bilarna och att tre personer ska ha skadats allvarligt. Polisen uppger att sammanlagt fem personer fick föras till sjukhus.

Sjukhuset hade på eftermiddagen bara uppgifter om en av de skadade, en kvinna, att lämna ut. Hon har oklara skador, men ska "efter omständigheterna må bra".

Strax efter klockan nio inträffade en singelolycka på E18/E20 i Glanshammar, Örebro.

Bilen körde av vägen och de tre personerna som färdades i den fick föras till sjukhus. Det är oklart om någon av dem skadats allvarligt. Enligt polisen var det mycket halt på platsen.

"Ta det lugnt"

Vid 10.20-tiden körde en kvinna i 30-årsåldern av vägen på Ekersvägen/Blåbärsvägen i Örebro och voltade. Kvinnan satt fast i bilen och fick hjälpas loss av räddningstjänsten. Hon fördes till sjukhus med ambulans men det finns inga uppgifter om vilka skador hon ådragit sig.

Enligt Anders Wallin, vakthavande befäl på Örebropolisen, har man också fått in rapporter om andra avåkningar utan personskador.

– Det är säkert fler som inte kommit in till oss också. Vädret har klarnat upp och fallande temperaturer i kombination med våta vägbanor gör det halt, säger han.

Anders Wallin fortsätter:

– Man bör ta det lugnt och bör tänka på att det är halt på flera platser.

Strax före klockan 10 körde en lastbil lastad med 10 000 liter grädde och tio ton ost av länsväg 184 mellan Falköping och Skara, skriver P4 Skaraborg. Enligt polisen var det mycket halt på platsen. Föraren klagade över nacksmärtor och fördes till sjukhus.