Nyheter

Rädsla påverkar Åkessons planer

Av: 

Matilda Rangborg

NYHETER

Åkesson hävdar i rätten att tårtningen påverkar hans planer: ”Om det inte går att garantera säkerheten så ställer vi in”

Jimmie Åkessons (SD) rädsla efter tårtningen i november påverkar hans planer under valåret. Det berättar han under rättegången som i dag äger rum i Stockholms tingsrätt.

– Jag blev rädd och kränkt. Vi har ställt in ett arrangemang i Göteborg nästa vecka. Man blir rädd, det är den effekten det får, säger han.

I dag står Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som målsägande i en rättegång i Stockholms tingsrätt. Målet gäller den tårtattack som SD-ledaren utsattes för under en boksignering på Nytorget i Stockholm i november. Den 60-åriga Irene Matkowitzc står åtalad för ofredande och anländer till rättegångssalen i svarta kläder och röda strumpbyxor. Jimmie Åkesson själv väljer att inte komma till rättegången, han finns däremot med på telefon under delar av målet. Under telefonsamtalet berättar SD-ledaren med lugn stämma att han blivit både kränkt och rädd av det som hänt och att det påverkar hans arbete.

– Det är valår och vi planerar mycket saker. Men efter detta finns en diskussion kring vilka engagemang vi ska göra.

Om det inte går att garantera säkerheten så ställer vi in, och det är ju extra kännbart ett valår, säger han.

”Tog bort rosen”

Jimmie Åkesson kräver 5 000 kronor i kränkningsersättning, och 300 kronor för kemtvätt. Den åtalade Irene Matkowitzc uppger att hon erkänner brott, men bestrider delen om ersättning för kränkning. Hon kan däremot tänka sig att betala kemtvättsräkningen.

– Det handlar om lite grädde, om man ställer det i proportion till den fascism Sverigedemokraterna står för så går det inte att jämföra. Jag anser inte att han blivit kränkt, säger hon.

Irene Matkowitzc berättar att hon köpte tårtan på ett fik på Folkungagatan i Stockholm strax före det att hon besökte boksigneringen. Tårtan gömde hon under kläderna när hon ställde sig i kön vid bokbordet.

– Jag tog bort rosen för att den skulle kunna skada honom, berättar hon.

”Fösvarar demokratin”

Irene Matkowitzs advokat Kinora Awrohum menar att inget skadestånd borde dömas ut.

– Till och med George W Bush tog skokastning mot honom med en klackspark. Men Sverigedemokraternas partiledare driver detta till allmänt åtal. Ingen ska tydligen kunna ifrågasätta Sverigedemokraternas främlingsfientliga åsikter. Att kasta en tårta för att försvara demokratins värden, det ska inte ge någon påföljd, säger hon.

Kinora Awrohum argumenterar under sin slutplädering om att "naturlagen" borde träda in och hänvisar till Nürnbergfördraget.

– Det står över de nationella lagarna. Det gäller allt som rör fascism, nazism och brott mot de mänskliga rättigheterna. Sverige har skrivit under de mänskliga rättigheterna, när man bryter mot dessa så träder de andra lagarna in i stället, säger Irene Matkowitzs.

Jimmie Åkesson säger att han känner sig rädd efter att du kastat en tårta på honom?

Det tror jag inte på. Det är nog snarare hans politik som retar människor, det är väl det han är rädd för.

Domen meddelas om en vecka.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: